Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kansanedustajat valmiit äänestämään sotesta ja tiedustelulaeista ylitöinä

"Olen valmis istumaan niin pitkään kuin se on tarpeellista."

Kansanedustaja Seppo Kääriäinen on valmis lykkäämään eduskunnan vaalitauolle lähtemistä, jos kyse on muutamasta äänestyspäivästä. Kuva: Laura Oja

Kansanedustajat ovat valmiit lykkäämään vaalitauolle lähtemistä muutamalla päivällä, jos sote- ja maakuntalaeista tai tiedustelulaeista äänestäminen sitä edellyttää.

– Jos kysymys on äänestyksistä, jotka eivät vie moniakaan päiviä, kyllä se pitää olla mahdollista, kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) sanoo.

Kansanedustaja Sari Raassina (kok.) pitää tärkeänä, että eduskunta pääsisi äänestämään tärkeistä hallituksen esityksistä ja viittaa sote-paketin ohella tiedustelulakeihin.

– Olen itse henkilökohtaisesti valmis istumaan niin pitkään kuin se on tarpeellista, Raassina sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että monet kansanedustajat ovat järjestäneet oman elämänsä niin, että pääsevät vaalitauolle 15. maaliskuuta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Raasina sanoo, että sote-paketin kohtalo on kiinni perustuslakivaliokunnan lausunnon sisällöstä.

– Aika voi vielä riittää, mutta kyllä täytyy myöntää, että tiukalle menee.

"Jos tarve vaatii"

Kansanedustaja Kari Uotila (vas.) muistuttaa, että valtiopäivien päättäjäiset ovat 10. huhtikuuta ja eduskunta on koolla siihen asti. Mutta on eri asia, kuinka pitkään istunnot jatkuvat.

Eduskunnan viimeinen istuntopäivä on perjantaina 15. maaliskuuta. Uotila ei pidä mahdottomana, että viimeiset äänestykset olisivat lauantaina ja maanantaina. Toisaalta hän muistuttaa, että aina osa hallituksen esityksistä raukeaa, koska niitä ei ehditä käsitellä.

– Jos tarve vaatii, meidän pitää lähteä siitä, että kansanvaltaa toteutetaan ja lainsäädäntötyö tehdään niin hyvin kuin mahdollista. Jos se voidaan hoitaa kotiin parilla äänestyspäivällä, ei minulla mitään sitä vastaan ole.

"Varallinen tilanne"

SDP:n kansanedustaja Riitta Myller pitää keskustelua vaalitauon siirtämisestä aikamoisena spekulaationa ja kysyy, onko yhden tai kahden päivän lisäämisellä mitään merkitystä asioiden kannalta.

– Ilman muuta kansanedustajat suhtautuvat tunnollisesti tällaisiin asioihin, mutta kun ei tiedetä, mistä asiat ovat kiinni.

Vihreiden Jyrki Kasvi kertoo ymmärtävänsä, jos tiedustelulait tarvitsevat lisäpäiviä, koska niillä on eduskunnan laaja tuki. Hän pitää tärkeänä, että tiedustelulaeista päästään äänestämään.

– Se olisi isänmaan edun ja kansallisen turvallisuuden kannalta vaarallinen tilanne, että nämä lait, jotka tarvitaan, jäisivät seuraavalle vaalikaudelle, jolloin ne viivästyisivät vähintään puoli vuota. Silloin täytyisi tehdä prosessi alusta saakka uudelleen.

Kasvi ei sen sijaan lykkäisi vaalitauolle lähtemistä sote- ja maakuntapaketin takia, koska uudistus on kiistanalainen.

"Äänestykset hoidettava"

Kristillisdemokraattien Peter Östman arvioi, että tiedustelulait ehditään käsitellä normaaliajassa.

– Mutta pelkään pahoin, että sote-paketti ei valmistu, vaikka eduskunta istuisi ylityöllä vaaleihin asti.

Perussuomalaisten Jari Ronkainen sanoo, että työt pitää tehdä loppuun ennen vaalikentille lähtemistä ja äänestykset täytyy hoitaa.

– Jos asioiden eteneminen näyttää tahkoamiselta, lisäajan lypsämisessä ei ole järkeä, Ronkainen sanoo.

Tänään iltakokous

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pääsi tiistaina eteenpäin sote- ja maakuntauudistuksesta annettavassa lausunnossaan. Valiokunta sai sote-lausunnon osalta yleiskeskustelun käytyä loppuun ja aloitti yksityiskohtaisen käsittelyn. Valiokunta jatkaa työtään 30 minuuttia täysistunnon päättymisen jälkeen tai viimeistään kello 19.

Valiokuntalähteistä arvioidaan, että sote-lausunto voisi valmistua keskiviikkona. Mikäli lausuntoa ei saada huomenna aamupäivällä valmiiksi, valiokunta kokoontuu huomenna keskiviikkona lisäkokoukseen kello 17.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi