Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Työstressi tuntuu usein fyysisesti ennen psyykkisiä oireita

Jos tstressi on pitkittynyt, voi kuormituksen purkamiseen kulua aikaa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Monet työssäkäyvät kokevat stressin oireet ensin fyysisesti. On tavallista, että psyykkiset oireet ilmaantuvat vasta fyysisten jälkeen.

Työterveyslaitoksen ylilääkärin Arja Uusitalon mukaan stressin ensimmäinen oire on usein sydämen takominen. Erityisesti ikääntyvillä ihmisillä myös rytmihäiriöt ovat yleisiä.

– Rytmihäiriöt ovat harvoin pahanlaatuisia, mutta jos ne alkavat ilmaantua rasituksen yhteydessä tai niihin liittyy pahaa oloa tai huimausta, ne olisi hyvä tutkia, Uusitalo sanoo.

Muita yleisiä stressiin yhdistettyjä fyysisiä oireita ovat väsymys ja energian puute, päänsäryt, vatsan toiminnan ongelmat sekä ihottumat, kertoo stressistä väitellyt psykologian tohtori Kimmo Feldt. Hän työskentelee liikkeenjohdon konsulttina.

– Pitkittyessään stressi voi liittyä myös sydän- ja verisuonitauteihin ja lukuisiin vakavampiin oireyhtymiin.

Taustalla usein kolme tekijää

Feldtin mukaan stressin taustalla on usein kolme tekijää: uudet yllättävät tilanteet, sosiaaliset suhteet ja hallinnan tunteen menettäminen.

– Hallinnan tunteen menettäminen on näistä usein stressin seurausten kannalta merkittävin – ihminen kokee, että tilanne menee huonoon suuntaan ilman, että hän voi siihen vaikuttaa.

Työterveyslaitoksen työterveyspsykologi Heli Hannonen kertoo, että stressireaktiossa elimistön vireystila kasvaa, sillä se valmistautuu parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Tällaista tapahtuu työelämässä päivittäin, ja olennaista onkin palautuminen – jokaisella tulee olla mahdollisuus palata normaaliin vireystasoon työpäivän aikana ja sen jälkeen. Jos vireystila on päällä koko ajan, siitä alkaa tulla terveydelle haitallisia vaikutuksia.

Hannonen kertoo uniongelmien olevan tyypillinen reaktio työstressiin. Kun elimistön kierrokset ovat korkealla vielä yölläkin, voi nukahtaminen olla vaikeaa.

– Stressaantunut ihminen saattaa myös herätä aamuyön tunteina elimistö täydessä toimintavalmiudessa.

Arja Uusitalon mukaan stressin fyysiset oireet poistuvat lähes poikkeuksetta stressin helpottaessa, mutta jos tilanne on päässyt hyvin pitkälle, voi kuormituksen purkamiseen kulua paljonkin aikaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi