Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Marraskuussa matkaan lähtenyt Etelämanner-retkikunta palaa Suomeen

Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta Finnarp palaa kotimaahan lauantaina, viisi päivää suunniteltua myöhemmin. Retkikunta lähti Aboa-tutkimusasemalle marraskuun lopussa.

Retkikunta teki meteorologiseen tutkimukseen liittyviä kenttätutkimuksia ja keräsi vuoden aikana tutkimuslaitteiden keräämiä jatkuvia havaintoja. Retkikunta pystytti myös uusia meteorologisia mittauspisteitä, lähetti päivittäin luotauspalloja ja huolsi pysyviä mittauslaitteita.

– Etelämanner on ainutlaatuinen ympäristö tutkimuksen tekemiselle. Etelämanner on maapallon eristynein alue, ja sieltä saadaan sellaista mittausaineistoa, mitä muualta ei saa. Tutkimus Etelämantereella kertoo meille koko maapallon tilasta, kertoo Suomen Etelämanner-operaatioiden Finnarpin päällikkö Mika Kalakoski Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Suomalainen kylmän ilmanalan tutkimus sekä pohjoisessa että Etelämantereella on hänen mukaansa kansainvälistä kärkitasoa.

Retkikuntaan kuuluivat sen johtaja, emäntä, mekaanikko ja lääkäri ja kolme tutkijaa. Kaksi muuta liittyivät mukaan tammikuussa.

Kesällä valoa on jatkuvasti

Ilmatieteen laitoksella toimiva Finnarp täytti viime syyskuussa 20 vuotta. Se huolehtii 30 vuotta sitten pystytetystä tutkimusasemasta Aboasta.

Tutkimusmatkoilla työskennellään vuosittain muutaman kuukauden ajan marras-helmikuussa, jolloin Etelämantereella on kesä. Etelämantereen kesää leimaavat jatkuva valo ja voimakas auringon säteily sekä ankarat lumimyrskyt.

Aboa sijaitsee Kuningatar Maudin maalla 130 kilometrin päässä rannikolta, noin 5 000 kilometrin päässä Etelä-Afrikan Kapkaupungista. Aboalla on työ- ja asuintilat 16 hengen retkikunnille.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi