Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Eduskunnan täysistunto lähetti tiedustelulait takaisin valiokuntiin

Tiedustelulait saattavat palata valiokuntiin. Lehtikuva / Sari Gustafsson

Eduskunnan täysistunto on lähettänyt tiedustelulait takaisin valiokuntiin. Täysistunto päätti lähettää siviilitiedustelulain takaisin hallintovaliokuntaan ja sotilastiedustelua koskevan lain takaisin puolustusvaliokuntaan.

Täysistunnon mukaan perustuslakivaliokunnan täytyy antaa laeista hallintovaliokunnalle ja puolustusvaliokunnalle lausunnot.

Täysistunnon päätös noudattaa eduskunnan puhemiesneuvoston eilistä ehdotusta. Puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi eilen, että menettely on tarpeen perustuslakiasiantuntijoiden esittämän kritiikin jälkeen. Professorit Juha Lavapuro ja Martin Scheinin ovat moittineet hallintovaliokunnan siviilitiedustelulakiehdotusta perustuslain vastaiseksi.

Päätös lähettää lait takaisin valiokuntiin sai kannatusta istuntosalin eri puolilta.

– Jos mietintöjen perustuslaillisuutta kohtaan syntyy asiallisia epäilyjä, on asia luonnollisesti syytä selvittää. Viranomaisten lisääntyvät valtaoikeudet ja kansalaisten perusoikeudet pitää olla tasapainossa. Toivon että tällä prosessilla tämä tasapaino lakiin saadaan, hallinto- ja puolustusvaliokunnissa istuva Mika Kari (sd.) sanoi.

Myös kokoomuksen Timo Heinonen piti lakiesitysten perustuslaillisuuden tarkistamista tärkeänä.

– Mutta on todella valitettavaa, jos meidän perustuslakimme asettuisi sillä tavalla esteeksi, että emme saisi toimivia siviili- ja sotilastiedustelulakeja Suomeen aikaiseksi. Meidän turvallisuutemme sitä kaiken kaikkiaan vaatii, Heinonen sanoi.

Perustuslakivaliokunta kuulee professoreita ensi viikolla

Perustuslakivaliokunta päätti tänään, keitä asiantuntijoita se kuulee tiedustelulaeista. Kuultavat asiantuntijat ovat professorit Juha Lavapuro, Tuomas Ojanen, Mikael Hidén, Janne Salminen, Martin Scheinin, oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen, kerrotaan valiokunnasta.

Lisäksi perustuslakivaliokunta kuulee hallintovaliokunnan, puolustusvaliokunnan, sisäministeriön ja puolustusministeriön edustajia.

Näillä näkymin kuulemiset alkavat keskiviikkona, mutta täyttä varmuutta siitä ei ole.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi