Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Metsästäjä törmäsi ruumiin kuljettajiin - "Eikö saa olla missään rauhassa"

Leivonmäen paloittelusurma: Erikoinen seurue herätti huomiota syrjäisellä metsätiellä.

Poliisi tutki Leivonmäellä rivitaloasuntoa. Kuva: KSML/Agata Anttonen

Jänismetsällä ollut heinolalaismies törmäsi erikoiselta vaikuttaneeseen mieskolmikkoon syrjäisen metsätien kääntöpaikalla Matinvuoren lähistöllä viime lokakuussa. Oli sateinen torstai-iltapäivä, mutta miehet olivat pukeutuneet kevyesti. Kaksi miehistä oli suuntaamassa metsään halkolaatikot käsissään, yksi näytti yrittävän piilotella pakettiauton takana.

Kun metsästäjä saapui paikalle, yksi miehistä kuului sadattelevan, että "eikö missään saa olla rauhassa".

Sen jälkeen miehet esittäytyivät lintu- ja hirvibongareiksi, jotka ovat etsimässä nuotiopaikkaa.

Todellisuudessa he olivat kuljettamassa Leivonmäellä edellisen yön aikana paloitellun henkirikoksen uhrin ruumista. Metsästäjä neuvoi heidät paremman nuotiopaikan suuntaan ja miehet ajoivat nopeasti paikalta.

Soitin metsästystoverilleni, että nyt on erikoisia bongareita liikkeellä.

– Soitin nopeasti metsästystoverilleni, että nyt on erikoisia bongareita liikkeellä. Sellainen käsitys tuli, että he eivät olleet laillisilla asioilla, metsästäjä kertoi keskiviikkona Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Todistajana kuullun metsästäjän kertomuksesta kävi selväksi, että hänen kohtaamisensa saattoi saada miehet muuttamaan suunnitelmaansa ruumiin hävittämisestä. Murhasta syytetty 24-vuotias mies ilmoittautui muutamaa tuntia myöhemmin itse poliisille Kuortin ABC-liikenneasemalla.

Ei lisäselvyyttä

Keskiviikkoinen todistajien kuuleminen ei tuonut suurta lisäselvyyttä surmayön tapahtumiin leivonmäkeläisessä rivitaloasunnossa.

Yksi naapureista kertoi kuulleensa alkuillasta huudon "älä vinoile minulle". Aamuyöstä eri naapurit havaitsivat surma-asunnosta jonkinlaista jumputusta, mikä ei kuitenkaan ollut tavatonta.

– Asunnosta kuului vuoden ajan kovaäänistä musiikin soittoa viikonloppuisin, joten aloin käyttää korvatulppia nukkuessani, yksi naapureista kertoi.

Suuri verimäärä

Näkemys asunnon sisällä tapahtuneesta verityöstä perustuu pitkälti syytettyjen kertomuksiin esitutkinnassa. Poliisin tekniselle tutkinnalle tapaus oli haastava poikkeuksellisen suuren veren määrän takia. Kaikkien kolmen syytetyn DNA-tunnistetta löytyi asunnon sisältä, mutta siitä ei voida päätellä esimerkiksi sitä, ketkä osallistuivat ruumiin paloitteluun. Syytetyistä yksi on kiistänyt osallistuneensa siihen, mutta sanoi esitutkinnassa myös, ettei muista surmayöstä mitään.

Uhrin ruumiinavauksen tehnyt kokenut oikeuslääkäri kertoi, että ei ollut kohdannut urallaan vastaavaa. Koska ruumis oli paloiteltu moneen osaan, oli vammojen tarkan iän sekä kuolemansyyn arvioiminen vaikeaa. Käräjäoikeudessa keskusteltiin pitkään siitä, mitkä uhrin vammoista ovat olleet elämänaikaisia ja mitkä tulleet vasta kuoleman jälkeen.

Kuolinsyyksi oikeuslääkäri arvioi pään, kaulan ja rintakehän alueelle kohdistuneen toistuvan väkivallan.

– Uhri on saanut molempien kämmenten alueelle viiltohaavoja, jotka arvioin elämänaikaisiksi, tyypillisiksi torjuntavammoiksi, oikeuslääkäri sanoi.

Oikeudenkäynti

Leivonmäen paloittelusurma

Syyttäjän mukaan 24-vuotias mies murhasi 35-vuotiaan uhrin leivonmäkeläisessä rivitaloasunnossa viime lokakuussa.

Kuoleman jälkeen uhrin ruumis oli sahattu paloihin. 24-, 26- ja 37-vuotiaat miehet siirsivät ruumiin kuudessa osassa pakettiautoon, ajoivat tuntikausia ja ilmoittautuivat lopulta itse poliisille.

Päätekijälle vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. 26- ja 37-vuotiaille miehille vaaditaan vankeustuomioita hautarauhan rikkomisesta.

Mies on myöntänyt syyllistyneensä tappoon, mutta kiistää murhasyytteen. Keski-Suomen käräjäoikeuden on määrä antaa tuomio tänään.

Heikki Kärki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi