Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ammattiliitot kilpailuun te-toimistojen tehtävistä – pehmeä edunvalvonta pitää huolta jäsenistä

Liitoissa kehitetään parhaillaan uravalmennusta ja koulutuspalveluita.

Merja Mäkiniemi osaa järjestöaktiivina hakea palveluita omalta ammattiliitoltaan. "On upeaa, kun jäsenistöstä pidetään huolta." Kuva: Rami Marjamäki

Vientiassistentti Merja Mäkiniemi jäi vuodenvaihteessa työttömäksi, kun Janita-kenkätehdas Seinäjoella lopetti koko tuotantonsa. Kesäkuussa tapahtuneen irtisanomisen jälkeen elämästä tuli yhtä vuoristorataa. 35 vuoden työuran aikana myös työyhteisöstä oli tullut tärkeä voimavara.

– Työkavereista oli muotoutunut itselle turvaverkko, joten työyhteisön hajoaminen oli yksi rankka juttu kaiken muun ohella.

Venäjän vientiä hoitaneesta asiantuntijasta tuli yhdessä yössä työtön työnhakija, jolle te-toimiston tarjonnasta olisi löytynyt kursseja small talkiin ja käyttäytymiseen.

– Kurssitarjonta tuntui hassulta, sillä kyllä minä käyttäytyä osaan ja puhuminenkin sujuu. Toisaalta itsetunto oli nollissa ja mielessä kävi, että osaanko enää mitään.

Kurssitarjonta tuntui hassulta, sillä kyllä minä käyttäytyä osaan ja puhuminenkin sujuu. Merja Mäkiniemi

Koulutusta tarjoavien joukko laajenee

Merja Mäkiniemi on järjestöaktiivi, joten hän osasi hyödyntää oman ammattiliittonsa Pron palveluita. Mäkiniemi on tehnyt profiilin työnhakuun ja osallistuu yli 50-vuotiaiden työuravalmennukseen.

– On tärkeää, että liitoilla on myös pehmeää edunvalvontaa jäsenilleen.

Ammattiliitot ryhtyvätkin tarjoamaan entistä laajemmin työttömien työnhakijoiden työllistymistä tukevaa valmennusta ja koulutusta, kun aktiivimalli huhtikuun alussa laajenee.

Todistus koulutuksesta menee suoraan työttömyyskassaan, eikä paperien pyörittelyä tarvita. Viestintäpäällikkö Jaana Aaltonen, Ammattiliitto Pro

Prolla aktiivimalliin kelpaavaa valmennusta on jo tarjolla jäsenkunnalle ja huhtikuusta lähtien se kerryttää myös aktiivisuutta.

– Valmennukset kuuluvat meidän työnvälityspakettiin. Todistus koulutuksesta menee suoraan työttömyyskassaan, eikä paperien pyörittelyä tarvita aktiivisuuden todistamiseen, viestintäpäällikkö Jaana Aaltonen Prosta kertoo.

Aktiivimalli muuttuu huhtikuun alussa siten, että myös muu kuin työvoimaviranomaisen järjestämä valmennus kerryttää työttömän aktiivisuutta. Ehdot täyttävä toiminta on työllistymistä tukevaa, mutta aktiivisuutta ei kerrytetä hakemalla työpaikkoja, osallistumalla työhaastatteluihin tai rekrytointitapahtumiin.

Muissakin ammattiliitoissa toiminnan laajentamista koulutuksiin ja valmennuksiin puuhataan parhaillaan.

Se mikä toimii yhdessä liitossa ei välttämättä ole paras toisilla aloilla. Viestintäpäällikkö Kristiina Ahonen, JHL

– Työnhakua tukevan koulutuksen tarjoaminen on luonteva lisä ammattiliittojen työllistymispalveluihin, sanoo myös tutkimuspäällikkö Antti Veirto Palvelualojen ammattiliitto Pamista.

Pamissa koulutusta aiotaan tarjota etupäässä verkkokursseina.

– Siitä tulee aktivoivaa ja työllistymistä edistävää koulutusta niin kuin asetus edellyttää, Veirto kertoo.

Mäkiniemestä on outoa, että aktiivimallin laajennus tulee voimaan vasta huhtikuun alussa vaikka päätökset tehtiin viime vuoden puolella.

– Te-toimistoissa ei ole tarjolla juuri mitään, joten aika monen työttömyysetuus ennättää laskea ennen huhtikuuta.

Kolmen liiton yhteishanke

Rakennusliiton viestintäpäällikkö Janne Mäkinen kertoo liiton kehittelevän parhaillaan uravalmennusta ja muita palveluita työnvälityksen oheen.

– Jäsenille palvelut esitellään vielä tämän vuoden aikana, Mäkinen sanoo.

Pamin, Teollisuusliiton ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yhteinen hanke kartoittaa toimintamalleja työnvälitys-, työura-, valmennus- ja koulutuspalvelujen tarjoamiseen.

– Haluamme perehtyä kunnolla siihen, millaista palvelua jäsenemme oikeasti tarvitsevat. Eri liittojen alat ovat hyvin erilaisia eli se mikä toimii yhdessä liitossa ei välttämättä ole paras toisilla järjestämisaloilla, viestintäpäällikkö Kristiina Ahonen JHL:stä kertoo.

Työpaikat tarjolle oman liiton sivuille

Ammattiliitot ovat laajentuneet hyvää vauhtia ottamaan haltuunsa myös työnvälitystä. Noin vuosi sitten avasivat omat työnhakusivustonsa Ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto Pam ja Rakennusliitto. Työnhakuportaalit on rakennettu Duunitori.fi-sivuston pohjalle.

Liitot tarjoavat työnvälityspalveluja erityisesti jäsenistölleen. Pamin palvelu on sen sijaan avoin kaikille alan töistä kiinnostuneille.

– Meillä ajatus on, että helpotetaan työpaikkojen löytämistä ja tuodaan niille näkyvyyttä. Nehän ovat joka tapauksessa näkyvillä eri palveluissa, Antti Veirto Pamista sanoo.

Pron Jaana Aaltonen kertoo liittonsa työnvälityksen lähteneen hyvin liikkeelle. Palvelua käyttää noin tuhat jäsentä kuukaudessa, mutta määrä vaihtelee uusien tullessa ja joidenkin poistuessa.

– 600–700 jäsentä on ilmoittanut työllistyneensä, mutta emme ole kysyneet, mitä kautta työ on saatu.

Rakennusliiton kokemukset työnvälityksestä ovat olleet niin ikään positiiviset.

– Liitolla on rakennusalan ammattilaisille räätälöity työvälityspalvelu. Jos hakija on tallentanut itselleen hakuvahdin, saa hän ilmoituksen sopivasta työpaikasta, Janne Mäkinen sanoo.

Työnvälitys

Aktiivimalli

Ammattiliitot varautuvat kasvupalvelu-uudistukseen, joka muuttaa te-toimistojen toimintaa. Kasvupalvelujen järjestämisvastuu liittyy maakunta- ja soteuudistuksen voimaantuloon.

Vuosi sitten voimaan tullut aktiivimalli edellyttää, että työtön työnhakija osoittaa aktiivisuutta säilyttääkseen työttömyysetuutensa. Malli laajenee huhtikuussa siten, että myös muu kuin te-toimiston työllistymistä edistävä palvelu voi kerryttää aktiivisuutta.

Myös omaehtoisella koulutuksella ja sivutoimisilla opinnoilla voi nyt osoittaa aktiivisuutta.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
tarja.koljonen@uutissuomalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi