Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hovioikeus päätti käsitellä tuomarin syytettä suljetuin ovin

Syyttäjä vaatii käräjätuomarille tuomiota tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Lehtikuva / Mikko Stig

Hovioikeus päätti tänään oikeudenkäynnin aluksi käsitellä Helsingin käräjäoikeuden tuomarin saaman syytteen kokonaisuudessaan suljetuin ovin. Syyttäjä vaatii tuomarille tuomiota tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta Axl Smithin salakatselujutun vuoksi.

Tuomarin epäillään toimittaneen huolimattomuuttaan tiedotusvälineille tuomiosta kappaleen, johon sisältyi salattuja uhrien nimiä. Yhteensä seitsemän Smithin uhria on jutussa asianomistajina.

Smith tuomittiin seksikumppaniensa salakuvaamisesta ja tallenteiden esittelystä useille ihmisille. Käräjäoikeus toimitti tuomion helmikuussa 2017 pyynnöstä useisiin uutistoimituksiin.

Viittä asianomistajaa edustava oikeustieteen maisteri Markus Talvio kertoo, että hän tulee esittämään sekä rangaistus- että korvausvaatimuksen käräjätuomarille. Hän ei kuitenkaan vielä kommentoi vaatimusten sisältöä.

Alun perin Talvio pyysi poliisia tutkimaan myös, onko tuomiossa paljastuneita uhrien henkilötietoja käytetty lainvastaisesti mediassa tai paljastettu eteenpäin toimituksista. Poliisi ja Talvio kuitenkin päätyivät rajaamaan selvityksen pois tutkinnasta. Syynä oli se, että selvittäminen olisi Talvion mukaan ollut työlästä. Näin ollen oikeutta käydään vain tuomari Maritta Pakarisen toiminnasta.

Syyteharkinta tehtiin Oikeuskanslerinvirastossa, mutta jutun syyttämisen hoitaa valtionsyyttäjä Mikko Männikkö. Koska syytetty on käräjäoikeuden tuomari, juttua käsitellään ensimmäisenä oikeusasteena hovioikeudessa.

Hovioikeus tuomitsi marraskuussa 2017 Smithin käräjäoikeuden tavoin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Smith tuomittiin 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Uhreja oli yhteensä 29.

STT kertoo tuomarin nimen jo syytevaiheessa hänen yhteiskunnallisen asemansa takia ja sekaantumisvaaran välttämiseksi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi