Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuolemaan johtanut riita alkoi shakkipelistä - puhelut äidin kanssa saivat antautumaan

Murha: 24-vuotias mies myönsi henkirikoksen ja uhrin paloittelun, mutta kiisti syyllistyneensä murhaan.

Syytetyt peittivät kasvonsa valokuvaajilta tiistaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa käynnistyneessä murhaoikeudenkäynnissä. Kuva: Hanna Marjanen

– Tekisin poliisille ilmoituksen. Poika ilmoitti, että on tappanut ihmisen, kertoi itkuinen äiti soittaessaan hätäkeskukseen torstaina 18. lokakuuta kolmen jälkeen iltapäivällä. Parin tunnin kuluttua hätäkeskukseen tuli toinen puhelu, jonka poika soitti itse.

– Hyvää iltaa. Haluaisin ilmoittaa henkirikoksesta. Arveltiin kaverin kanssa antautua.

Näin paljastui henkirikos, jonka uhriksi oli joutunut edellisyönä Joutsan Leivonmäellä rivitaloyksiössä kaverinsa luona kyläilemässä ollut 35-vuotias joutsalaismies. Pian soittojen jälkeen poliisi otti kiinni antautua halunneen 24-vuotiaan miehen ja tämän 26-vuotiaan toverin Kuortin ABC:n rekkaparkista, jossa miehet puhelussa kerrotuin tavoin odottivat. Paikalta löytyi myös vainajan ruumiinosia.

Autokuskina toiminut 37-vuotias mies oli ennättänyt poistua paikalta, mutta poliisi sai häneen puhelinyhteyden, mies palasi auton kanssa takaisin ja myös hänet otettiin kiinni. Kiinniotot sujuivat ilman dramatiikkaa, mutta vainajan löytöpaikan eristäminen ja etenkin siinä virka-apua antaneen puolustusvoimain läsnäolo herätti laajasti huomiota vilkkaasti liikennöidyllä huoltoasemalla.

Osa aineistosta salaista

Tiistaina 24-vuotias mies vastasi Keski-Suomen käräjäoikeudessa syytteeseen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Ennen syytteiden lukemista oikeus salasi osan oikeudenkäyntiaineistosta ja määräsi osan käsittelystä istuttavaksi yleisön läsnäolematta. Mies myönsi syyllistyneensä teollaan tappoon ja hautarauhan rikkomiseen.

Kun oikeudessa käytiin läpi syytteitä ja niihin johtaneita tapahtumia, kävi ilmi, että asunnonhaltijan, uhrin ja murhasta syytetyn illanvietto oli sujunut henkirikokseen asti rauhallisesti. Asunnolla oli juotu alkoholia, poltettu kannabista ja pelattu shakkia, kunnes väkivalta alkoi vieraiden riitauduttua aamuyöllä shakkipeliin liittyen.

Syyttäjien mukaan 24-vuotias mies löi uhria useita kertoja kasvoihin siten, että tämä kaatui lattialle ja menetti hetkeksi tajuntansa. Tämän jälkeen hän viilsi uhrin kaulaa 35-senttisellä keittiöveitsellä. Syyttäjien mukaan uhrin käsien vammat osoittavat hänen yrittäneen vielä tässä vaiheessa puolustautua siinä kuitenkaan onnistumatta – syytetty oli jatkanut lyömistä, sahannut pään irti veitsellä ja vielä viillellyt ja pistänyt sillä vainajaa.

Puhelut äidin kanssa saivat antautumaan

Tapahtuneen jälkeen asunnolle haettiin lähistöllä asuva kolmas mies, jolla oli pakettiauto. Aamun aikana kolmikon syytetään paloitelleen uhrin sahalla ja veitsillä ja pakanneen hänet autoon, jolla lähdettiin etsimään sopivaa paikkaa hävittää ruumis.

Oikeudessa autokuski myönsi osallisuutensa hautarauhan rikkomiseen, joskin hänen kerrottiin toimineen shokissa ja peloissaan. 26-vuotias asunnonhaltija sen sijaan kiisti rikoksen ja osallistuneensa millään tavalla vainajan käsittelyyn, vaikkakin hänen muistikuvansa loppuvat shakinpeluun jälkeiseen riitaan ja alkavat uudestaan poliisin kiinniotosta.

Miehet hakivat polttopuita ja bensakanisterin tuttavaltaan Pertunmaalta ja ajelivat useita tuntia pieniä metsäteitä Etelä-Savon puolella etsien sopivaa polttopaikkaa. Äitinsä kanssa käymiensä puhelinkeskustelujen jälkeen päätekijä päätyi kuitenkin ilmoittautumaan poliisille.

Oikeudenkäynti

Kolme syytteessä

24-vuotiaalle miehelle vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja hautarauhan rikkomisesta.

26- ja 37-vuotiaille miehille vaaditaan vankeustuomioita hautarauhan rikkomisesta ja huumausaineen käyttörikoksista. Vanhempaa syytetään myös kannabiksen kasvatukseen liittyen huumausainerikoksesta.

Surmatun omaiset vaativat murhasta syytetyltä kärsimyskorvauksia: alaikäinen lapsi 15 000 euroa, äiti 12 000 euroa ja kaksi sisarusta 8 000 euroa. Lisäksi korvauksia vaaditaan muun muassa hautauskuluista.

Oikeudenkäynnille on varattu kolme istuntopäivää. Keskiviikkona vuorossa on todistajien kuuleminen. Mahdollisesta mielentilatutkimukseen määräämisestä oikeus päättää käsittelyn päättyessä.

Heli Paananen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi