Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Entinen ministeri ja Eka-yhtymän pääjohtaja Eero Rantala on kuollut

Entinen ministeri ja Eka-Yhtymän pääjohtaja Eero Rantala on kuollut. Kuvassa Rantala pääjohtajakaudellaan vuonna 1988. Kuva: Olli Herranen

Entinen sosiaalidemokraattinen ministeri sekä Eka-yhtymän pääjohtaja Eero Rantala on kuollut. Rantala menehtyi 5. helmikuuta äkilliseen sairauskohtaukseen Helsingissä. Hän oli kuollessaan 77-vuotias.

Rantala toimi kauppa- ja teollisuusministerinä Martti Miettusen toisessa hallituksessa vuosina 1975–76 sekä Kalevi Sorsan toisessa hallituksessa vuosina 1977–79. Hän toimi myös sisäministerinä Sorsan hallituksessa vuosina 1978–79.

Ennen ministeriuraansa Rantala työskenteli Osuustukkukaupassa ja sittemmin Keskusosuusliike OTK:ssa tutkimus- ja johtotehtävissä.

Ministeripestin jälkeen vuonna 1979 Rantala nimitettiin OTK:n elintarvikeryhmän johtajaksi ja vuonna 1981 koko yhtiön pääjohtajaksi. Hän muun muassa toteutti E-liikkeen osuuskauppojen ja OTK:n fuusioimisen yhdeksi osuuskunnaksi vuonna 1983.

Vuodesta 1984 lähtien Rantala toimi OTK:stä ja E-osuusliikkeestä muodostetun Eka-yhtymä Osuuskunnan pääjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Hän oli tehtävässä vuoteen 1994 saakka, jolloin Eka-yhtymä joutui yrityssaneeraukseen. Tämän jälkeen Rantala muutti Keski-Eurooppaan ja toimi muun muassa entisen DDR:n teollisuuden yksityistämis- ja investointiprojekteissa.

Vuonna 2002 valtioneuvoston kanslia nimesi Rantalan selvitysmieheksi arvioimaan Saksan ja Suomen välistä yhteistyötä Euroopan unionin pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelman edistämiseksi.

Rantala toimi aktiivisesti myös kulttuurin puolella ja perusti vuonna 1991 suomalaista laulutaidetta tulevan Eero Rantalan rahaston. Rahasto jakaa Eero Rantala -palkinnon Timo Mustakallio -laulukilpailussa sekä Lied duo -palkinnon Erkki Melartin -kamarimusiikkikilpailussa.

Sotilasarvoltaan Rantala oli yliluutnantti.

Rantala oli naimisissa foniatrian erikoislääkärin Seija-Leena Rantalan kanssa. Heillä on koti Helsingissä ja kesäpaikka Rautalammilla.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi