Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Leivonmäen henkirikos sai syyttäjän mukaan alkunsa shakkipelistä – uhri paloiteltiin ennen kuskaamista Kuortin ABC:lle

Poliisi tutki Leivonmäellä rivitaloasuntoa. Kuva: KSML/Agata Anttonen

Joutsan Leivonmäellä lokakuussa tapahtuneen henkirikoksen käsittely käynnistyi Keski-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina aamuyhdeksältä.

Aluksi oikeus pohti käsittelyn julkisuutta. Salissa keskusteltiin siitä, miltä osin juttua tulisi käsitellä yleisön läsnäolematta. Pohdinnassa oli rikoksen julkisuuden ja vainajan muiston kunnioittamisen välinen suhde.

Käräjäoikeus päätyi keskustelun jälkeen siihen, että julkisuus on näin vakavassa rikoksessa ehdoton pääperiaate. Osa juttuun liittyvistä valokuvista määrättiin kuitenkin salattavaksi ja ne esitetään yleisön läsnäolematta.

Seuraavaksi luettiin syytteet. 24-vuotiasta miestä syytetään 35-vuotiaan miehen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Hänelle syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta.

26- ja 37-vuotiaita miehiä syytetään hautarauhan rikkomisesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Lisäksi vanhempaa miestä syytetään huumausainerikoksesta.

Syyttäjä: Riita alkoi shakkipelistä

Syyttäjän teonkuvauksen mukaan kolme miestä oli tullut Leivonmäelle yksityisasuntoon nauttimaan alkoholia ja pelaamaan shakkia. Paikalla olivat asunnon omistaja, murhasta syytetty ja henkirikoksen uhri.

Kuolemaan johtanut pahoinpitely alkoi shakkipelissä tulleesta kiistasta aamuyön aikana.

Syytteiden mukaan murhasta syytetty mies löi useita kertoja miestä päähän, haki keittiöstä 35-senttisen veitsen, viilsi uhria kaulaan ja lopulta sahasi koko uhrin pään irti. Uhri oli tekohetkellä voimakkaasti humaltunut.

Miehen menehtymisen jälkeen hänen ruumiinsa kuljetettiin syyttäjän mukaan asunnon kylpyhuoneeseen ja jokainen hänen raajansa irroitettiin.

Myöhemmin paikalle käytiin syyttäjän mukaan hakemassa lähistöllä asunut mies, joka oli auttanut ruumiin paloittelussa. Aamulla miehet lähtivät pakettiautolla matkaan tarkoituksenaan hävittää ruumis. He ajelivat metsäautoteillä ja etsivät paikkaa, jossa olisivat voineet polttaa ruumiin. Keli oli kuitenkin sateinen, eikä tulenteko syyttäjän mukaan ilmeisesti onnistunut.

Lopulta miehet päätyivät ABC-Kuortin rekkaparkkiin, jossa tekijä itse ilmoittautui poliisille.

Kuva: Lauri Rotko, Lehtikuva

Puolustus: Kuolema tapahtui nopeasti

Pääsyytetty kiisti syyllistyneensä murhaan ja väitti uhrin hyökänneen hänen kimppuunsa. Puolustuksen mukaan riita aiheutui uhrin käytöksestä, joka on illan aikana muuttunut aggressiiviseksi.

Syytetty myönsi lyöneensä uhria ja viiltäneensä tätä kaulaan, joten oikea rikosnimike olisi hänen mukaansa tappo. Hän myös myönsi sahanneensa uhrin pään irti, mutta vetosi, että miehen menehtymisen jälkeisiä hetkiä käsiteltäisiin hautarauhan rikkomisena. Puolustus siis vetosi siihen, että uhriin kuoleman jälkeen kohdistunut poikkeuksellinen väkivalta ei liittynyt henkirikokseen. Itse kuolema oli syytetyn mukaan nopea, eikä päihtymystila ollut puolustuksen mukaan vaikuttanut uhrin toimintakykyyn.

Lisäksi syytetty väitti, että ruumiin polttamisesta ei luovuttu märän kelin vaan tekijän oman päätöksen takia. Mies oli keskustellut rikoksen jälkeen läheistensä kanssa puhelimitse ja päätynyt siihen, että haluaa selvittää asian.

Syytetty ei halua itse tulla kuulluksi käräjäoikeudessa, vaan vastaa syytteisiin asianajajansa välityksellä.

Heikki Kärki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi