Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Asta
Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi

Kommentti: Hyvin palkattuja ammattilaisia

Syksyn ja talven aikana Pohjois-Savon käräjäoikeudessa käsitelty valepoliisivyyhti kuvaa, millaista organisoitunut rikollisuus on nykyään Suomessa.

Neljä päätekijää saivat 2–4 vuoden vankeustuomiot. Samalla heidät tuomittiin maksamaan noin 346 600 euroa, jonka he olivat vieneet 42:lta iäkkäältä ihmiseltä pitkin Suomea esiintymällä heille puhelimessa poliiseina, herättämällä huolta ja huijaamalla heiltä siten käyttöönsä kaikki verkkopankin käyttöön tarvittavat tunnusluvut.

Pankit ovat pakottaneet kaikki ihmiset käyttämään verkkopankkeja riippumatta siitä, osaavatko ja pystyvätkö kaikki tekemään sen turvallisesti.

Osalla samoista valepoliiseista on taustallaan rikoksia, joissa he ovat aiemmin tunkeutuneet vanhusten koteihin esimerkiksi Koillis-Savossa ja esiintyneet siellä poliiseina tavaraa varastellessaan. Lisäksi heillä on tuomioita muun muassa ryöstöistä ja maksuvälinepetoksista, kun he ovat ravintoloissa lyöttäytyneet yksinäisen miehen seuraan, juottaneet humalaan ja urkkineet tai pakottaneet hänet sitten antamaan korttinsa tunnusluvun.

Puhelimitse rikosten teko on kuitenkin tehokkaampaa, mutta vaati organisoidun avustajajoukon, jotta rahat saadaan nostettua heti automaateista käteisenä ja siirrettyä suvulle piiloon.

Rikokset olivat niin tehokkaita, että kun laskee neljälle päätekijälle ”palkan” teoista, lopputulos on se, että jos miehet istuisivat vankeustuomionsa kokonaan vankilassa, he saisivat silti petosten tuotosta laskettuna noin 28 800 euron vuosipalkan – ja kokonaan verottomana. Siinä on kova ansiotulo vankeusajalle.

Toki eläkeläisiltä huijattua pottia jakamassa oli myös apureita, mutta toisaalta eipä vankilassa vietetty aikakaan ole noin pitkä, vaan vankilasta pääsee jo tuomion loppupuolella ehdonalaiseen.

Petosrikollisuudesta ja poliisina esiintymisestä saa siis Suomessa niin pieniä rangaistuksia, että sitä kannattaa tehdä ammatikseen. Lisäksi lisäansiota tuli joillekin niistä törkeistä petoksista, joiden syytteet jo hylättiin eikä tekijää siis saatu selville. Hovioikeus vielä muuttaa tuomiota, eikä olisi ihme, jos vyyhti päätyisi vielä korkeimpaan oikeuteenkin. Uhreja se tuskin lohduttaa eikä ainakaan suitsi muita yrittäjiä tekemästä samaa.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi