Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valepoliisien uhrit jäävät ilman yli 300 000 euron korvauksia, huijattuja myös Lahden seudulla

Miehet tuomittiin 346 600 euron korvauksiin, mutta he hävittivät jo petoksilla viemänsä rahat.

Petosmiehet nostivat Kuopion kolmesta pankkiautomaatista heti vanhusten tileiltä toiselle tilille siirtämänsä rahat ja hävittivät käteisen jonnekin. Kuva: Tapio Hartikainen

Valepoliiseille säästönsä menettäneet eläkeläiset eivät tämän hetken tiedon mukaan saa rahoistaan takaisin kuin korkeintaan pieniä osia. Savon Sanomien tietojen mukaan korvaamatta jääväksi summaksi on muodostumassa noin 335 000 euroa eläkeläisiltä petoksilla vietyjä rahoja.

Lisäksi valepoliisit jättivät maksamatta laina- ja pikavippiyhtiöille noin 11 400 euroa toisten nimillä ottamiaan lainoja.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi tammikuun lopussa neljä valepoliisipetosten päätekijää ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Tuomion sai myös 33 muuta valepoliisivyyhdin apuria.

Uhreja oli ympäri Suomea, Päijät-Hämeessä ainakin Lahdessa, Hartolassa ja Heinolassa.

Neljä päätekijää tuomittiin korvaamaan rikoksella vietyä omaisuutta tai petosten selvittelykuluja yhteensä noin 346 600 euroa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan se menee valitusten jälkeen Itä-Suomen hovioikeuden käsittelyyn.

Kun täytäntöönpanokelpoinen tuomio annetaan, korvauksia päästäisiin maksamaan sen jälkeen, mutta valepoliisit ovat varattomia.

Rikostutkinnan aikana vuosina 2017–2018 poliisi ei myöskään saanut epäillyiltä takavarikkoon senttiäkään petoksilla viedyistä rahoista, vaan kaikki niistä oli tuhlattu tai piilotettu muille henkilöille.

Poliisi sai pankkien kanssa yhteistyössä pysäytettyä noin 430 000 euron siirtymisen valepoliiseille, mutta ne rahat palautuivat jo tutkinnan aikana eläkeläisten tileille eikä niitä ole laskettu huijaamalla vietyyn loppusummaan.

Kun tuomio on lainvoimainen, tuomitun pitäisi maksaa korvaukset vapaaehtoisesti. Jos hän ei sitä tee, uhri voi jättää asian ulosoton hoidettavaksi.

Jos ulosmitattavaa ei ole, uhri saa vain poikkeustapauksissa korvauksen rikoksella aiheutetusta vahingosta valtion varoista. Korvausta voi hakea Valtiokonttorilta.

Valtiokonttori maksaa korvauksia henkilövahingoista ja kärsimyksestä, mutta kun kyse on omaisuusvahingoista, valtio ei yleensä suostu maksajaksi. Tähän mennessä Valtiokonttori on maksanut vahingoista korvauksia lähinnä väkivalta- tai seksuaalirikosten uhreille.

Varojaan menetti lopulta 42 henkilöä niin, että neljä valepoliisia tuomittiin korvaamaan heidän vahinkojaan. Vahinkoja kärsineistä 20 on naisia, 21 miehiä ja yksi kuolinpesä. Lisäksi varojaan menetti viisi vippiyhtiötä.

Yksityishenkilöiden menettämistä summista suurin kateisiin jäänyt rahamäärä on 65 300 euroa, joka oli eläkeläisen säästöt vanhuuden päivien varalle. Lisäksi kymmenen muuta ihmistä menetti vähintään 10 000 euroa.

Eniten korvauksia määrättiin maksamaan neljän vuoden vankeustuomion saanut Mika Jauhiai­nen, 38, ja Tino Långström, 24, joka tuomittiin 3,5 vuoden vankeuteen.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi