Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jalankulkijoiden liukkaat kelit helpottamassa – liukastumiset ovat erittäin vaarallisia iäkkäille

Katoilta putoavasta lumesta ja jäästä varoittavat kyltit ovat olleet tuttu näky viime päivinä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Jalankulkijoiden ja autoilijoiden liikkumista maan etelä- ja itäosissa ovat kiusanneet liukkaat kelit koko maanantain ajan, koska säät ovat lämmenneet nollan tuntumaan. Huomiseen mennessä tilanne kuitenkin helpottaa jalankulkusään osalta pakkasten myötä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

– Lunta satelee ja tulee varsin loskaista, mutta kun sää pakastuu, siihen tulee varsin karhea pinta sataneen lumen jäätyessä kiinni, kertoo päivystävä meteorologi Tuomas Bergman.

Liukkaan jalankulkusään ja tieliikenteen varoitukset ovat yhä maanantai-iltana voimassa etelässä ja idässä, mutta huomenna varoitetaan enää liukkaista ajokeleistä idässä ja etelärannikolla.

– Ajokelit ovat pahenemaan päin. Etelä- ja Itä-Suomessa tulee vielä räntää, joka on nyt muuttumassa lumeksi, kertoi Bergman maanantaina alkuillasta.

Liukkaiden ajokelien varoitukset ovat tiistaina voimassa Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Kaatumiset yleinen iäkkäiden kuolinsyy

Liukastumiset ovat erityisen vaarallisia iäkkäille liikkujille, joiden kohdalla luunmurtumien ja muiden vakavien vammojen riski kasvaa. Suomen voimisteluliiton mukaan joka kolmas 65 vuotta täyttänyt kaatuu vuosittain, ja kaatumisista 5–10 prosenttia aiheuttaa vakavan vamman.

Suomen Luustoliiton mukaan kaatumisissa ja matalalta putoamisissa kuolee vuosittain 1 200 yli 60-vuotiasta, eli moninkertaisesti auto-onnettomuuksiin verrattuna. Lonkkamurtumia tulee yli 6 000 vuodessa.

Kirkasta poutasäätä huomiselle

Väistyvä sadealue on huomisaamuun mennessä siirtynyt etelärannikolla pääkaupunkiseudun itäpuolelle. Päivän mittaan sadealue vetäytyy itärajan tuntumaan, jossa sataa lunta paikoitellen 5–10 sentin edestä tiistain aikana.

Tiistaille odotetaan kevyttä pakkassäätä ja poutaa suurimpaan osaan maata. Keskiviikkona maahan saapuu heikko ja hajanainen saderintama, joka sataa enimmäkseen lumena sekä länsirannikolla vetenä ja räntänä.

– Sen jälkeen tulee varsin voimakas länsivirtaus ja vuodenaikaan nähden hyvin lämmintä ilmaa. Viiden asteen lämpimämmällä puolella käydään, kertoo meteorologi.

Pudonnut jää vei sairaalaan

Nollakelien liikkeelle panemat lumet ja jää aiheuttivat monin paikoin ongelmia. Katoilta pudonnut jää lähetti maanantaina kävelijöitä sairaalaan Helsingissä ja Joensuussa.

Kouvolassa varastokäytössä olleen hallin katto romahti iltapäivällä.

Pääkaupungissa Helsinginkadulla jäätä putosi naisen päälle ja hänet vietiin sairaalaan tarkistettavaksi, kertoi Helsingin poliisi.

Joensuussa taas kävelijä loukkaantui lievästi katolta pudonneen jään vuoksi, ja hänet vietiin Pohjois-Karjalan keskussairaalaan, kertoi pelastuslaitos.

Pelastuslaitos muistuttaa jalankulkijoita siitä, että etenkin päähän osuva jää voi aiheuttaa vakavan vamman tai kuoleman. Kiinteistöjen omistajia muistutetaan huolehtimaan siitä, että lumet ja jäät pudotetaan katolta turvallisesti.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi