Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kolme neljästä työttömästä haastateltu luvatusti – "Sata prosenttia on teoreettinen mahdottomuus"

Hallituksen tavoite haastatella kaikki työttömät kolmen kuukauden välein jää toteutumatta.

Kokki Johannes Kuhmosella on useampi kokemus työttömien määräaikaishaastatteluista. "Ei ole pahaakaan sanottavaa", hän kertoo. Kuva: Agata Anttonen

Työttömien määräaikaishaastatteluissa on otettu kahdessa vuodessa harppaus. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömistä työnhakijoista noin 75 prosenttia on haastateltu niin, että heillä on ajantasainen työllistymissuunnitelma. Lukema koskee vuoden alkua.

Hallitus lupasi syksyllä 2016, että kaikki työttömät haastatellaan kolmen kuukauden välein vuoden 2017 alusta. Alussa työttömistä oli haastateltu tavoitteen mukaisesti vajaa 20 ja puolen vuoden kuluttua vähän yli 50 prosenttia. Parhaimmillaan, viime joulukuun alussa, osuus oli 76 prosenttia.

Haastattelussa tehdään tai päivitetään työllistymissuunnitelma. Suunnitelma vanhenee kolmessa kuukaudessa.

"80 prosenttia realistista"

Hallituksen tavoite jää toteutumatta. Neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä arvelee, että realistinen tavoite on 80 prosenttia.

– Sitä tavoittelisin. Monille haastattelu on tarpeeton. Työllistymissuunnitelma voi olla vanha, mutta henkilö on pääsemässä töihin, hän sanoo.

Suomen suurimmassa te-toimistossa keskiarvo on 80 prosenttia.

– Sata prosenttia on teoreettinen mahdottomuus ja 80–90 käytännön maksimi. Meille työttömiksi työnhakijoiksi ilmoittautuneista vähän yli puolet ei ole työttömänä enää 12 viikon kuluttua, sanoo Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen.

"Enemmän hyötyä kuin haittaa"

Haastattelusta ja ajantasaisesta työllistymissuunnitelmasta on vielä matkaa työpaikkaan. Turhaksi rumbaa ei silti koeta.

– Haastatteluista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Sitä kautta on mahdollisuus päästä te-toimiston palveluiden piiriin ja pysyy käsitys, mikä työttömän tilanne on, sanoo Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

– Haitta voi tulla sitä kautta, että jos työtöntä ei tavoiteta tai hän ei ehdi reagoida palveluohjaukseen, niin siitä seuraa karenssi.

Ukkonen Uudenmaan te-toimistosta kertoo, että lisääntyneet haastattelut näkyvät juuri palveluissa, jotka auttavat lähemmäksi työmarkkinoita.

– Vuoden 2015 lopussa meillä oli toimenpiteiden piirissä keskimäärin 27 000 asiakasta, ja nyt heitä on 32 300. Tilanteissa ohjataan tehokkaammin ja pannaan enemmän paukkuja jatkopalveluun, mikä ei ennen ollut siinä määrin mahdollista.

Haapakosken mielestä suurin ongelma on, että asiakaspalvelijoilla on liian vähän aikaa ja harkintavaltaa tarjota asiakkaalle henkilökohtaisesti sopivia työllistymistä edistäviä palveluja.

– Jos olisi enemmän aikaa per työtön, päästäisiin laadukkaampaan palveluohjaukseen.

"Yhteiskunta tietää tilanteeni"

Kokki Johannes Kuhmoselle on kertynyt kokemusta työttömien määräaikaishaastatteluista. Kuhmonen valmistui kokiksi joulukuussa 2014 ja löysi työpaikan Jyvässeudun työllistämisyhdistyksestä marraskuussa 2018.

– Alussa meni viisi kuusi kuukautta, ennen kuin laadittiin ensimmäinen työllistymissuunnitelma. Sen jälkeen haastattelu on ollut kolmen kuukauden välein, Kuhmonen kertoo.

Hän suhtautuu te-toimiston tekemiin haastatteluihin neutraalisti.

– Ei ole pahaakaan sanottavaa. On siinä se henkinen puoli, että yhteiskunta tietää tilanteeni ja sieltä voi kysellä asioista.

Työpaikan Kuhmonen löysi kuitenkin toista kautta, Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluiden vinkistä.

Tutkimus valmistuu alkuvuodesta

Kun haastatteluväliä oli päätetty kiristää, te-toimistoihin palkattiin lisää väkeä. Hallitus myönsi sitä varten 10 miljoonaa euroa vuodelle 2017. Esimerkiksi Uudenmaan te-toimistoon palkattiin noin 160 henkilöä uuden työttömyysturvan aktiivimallin ja määräaikaishaastatteluiden takia.

– Haastattelutyötä asiakkaiden kanssa tekee noin 650 asiantuntijaa. Kaikkiaan virkailijoita on noin 900, Ukkonen kertoo.

Tuomaala ministeriöstä kertoo, että työttömien määräaikaishaastatteluista on tekeillä tutkimus ja se valmistuu alkuvuodesta.

– Se antaa osviittaa, mitä touhulle tehdään.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli joulukuun lopussa 257 000 työtöntä työnhakijaa. Se on 39 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi