Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Brother Christmas eli Ari Koponen perussuomalaisten ehdokkaaksi Uudellamaalla – yhdistyksen rahaliikenteen epäselvyydet yhä selvityksen alla

Ari Koponen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Brother Christmas -nimeä käyttävä Ari Koponen lähtee perussuomalaisten ehdokkaaksi huhtikuun eduskuntavaaleissa. Koponen tavoittelee kansanedustajan paikkaa Uudenmaan vaalipiirissä.

Hyväntekeväisyystoiminnastaan tunnetuksi tulleen Koposen Brother Christmas -järjestö on parhaillaan epäiltynä kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Koponen on kiistänyt kaikki itseensä ja yhdistykseen kohdistuvat epäilyt väärinkäytöksistä. Hän on tehnyt poliisille kaksi tutkintapyyntöä törkeistä kunnianloukkauksista, jotka koskevat järjestön toiminnasta uutisoineita Helsingin Sanomia ja Seura-lehteä.

Maanantaina varmistui, että Helsingin Sanomia koskeva tutkintapyyntö ei etene poliisin esiselvityksestä rikosepäilyksi. HS kertoi asiasta ensimmäisenä, ja asian on vahvistanut STT:lle myös Helsingin poliisi.

Kielteistä julkisuutta

Negatiivinen mediakierre Koposen ja tämän yhdistyksen ympärillä alkoi viime helmikuun lopulla HS:n jutusta, jonka mukaan yhdistystoiminnassa oli epäselvyyksiä.

Koponen pyysi poliisia tutkimaan, syyllistyikö HS jutullaan törkeään kunnianloukkaukseen. Poliisi teki asiassa esiselvityksen, jonka perusteella asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanoma -konserniin, joka on STT:n suurin omistaja.

Koponen on tehnyt poliisille myös tutkintapyynnön myös Seura-lehden uutisoinnista. Seura kirjoitti maaliskuussa, että järjestön vuonna 2016 järjestettyyn joulukampanjaan kerätyistä rahoista vain osa meni perille.

Epäselvyyksiä yhdistyksen rahaliikenteessä

Poliisin mukaan kahdessa rahankeräysrikosepäilyssä on kyse rahan keräämisestä ilman rahankeräyslupaa. Yhdessä rikosepäilyssä taas on kyse siitä, että yhdistys ei ole poliisin mukaan ilmaissut kaikissa keräysvetoomuksissaan, että keräystavoitteen yli menevää rahoitusta voidaan käyttää muihin avustuskohteisiin.

Törkeä kirjanpitorikosepäily liittyy siihen, että yhdistykseltä puuttui poliisin mukaan sadoista maksuista kirjanpitolain mukainen tosite tai maksun peruste ei selvinnyt tositteesta.

Koposen hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmas on tullut alkujaan tunnetuksi, parrasta, pinkistä piposta ja ruutupaidasta sekä tavastaan hyödyntää sosiaalista mediaa hyväntekeväisyydessä. Yhdistyksen viimeisimmän vuosikertomuksen mukaan apu kohdentuu suurimmaksi osaksi sairaille lapsille, apua tarvitseville lapsiperheille, vanhuksille ja veteraaneille.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi