Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vauhdittamon ensimmäinen vuosi onnistui – "Meidän tehtävänämme on sanoa, että sä selviät tästä"

Palvelupisteessä on autettu vuoden aikana noin 2 500:aa lahtelaista työtöntä, alanvaihtajaa tai aikuisopiskelusta kiinnostunutta. Hankepäällikkö Susanna Holopainen haluaa, että Vauhdittamo on jatkossa nykyistä tunnetumpi, jotta kaikki ne, jotka apua tarvitsevat ja haluavat, sitä myös osaavat hakea.

Itä-Hämeen opiston jatko-opinto-ohjaaja Saija Kivelä keskusteli koulutusvaihtoehdoista kieltenopettaja Hanna Ojasen kanssa Vauhdittamon Lanunaukiolla järjestetyssä tapahtumassa. Kuva: Juha Peurala

Vauhdittamo-palvelupiste on auttanut noin 2 500:aa lahtelaista etsimään töitä tai opiskelupaikkoja ensimmäisen toimintavuotensa aikana. Työn tai opiskelupaikan on Vauhdittamon avulla löytänyt vajaat 40 prosenttia asiakkaista. Todellisuudessa apua työllistymiseen tai opiskelupaikan löytämiseen on voinut saada suurempikin osa, sillä asiakkaat eivät ole ”tilivelvollisia” Vauhdittamolle, sanoo hankepäällikkö Susanna Holopainen.

"Ei kannata jäädä murehtimaan yksinään"

Yksivuotisjuhlaviikolla Vauhdittamoon tutustumassa käynyt kieltenopettaja Hanna Ojanen, 55, on ollut syksystä saakka vailla töitä. Hän ei ole kuitenkaan jäänyt murehtimaan tilannettaan, vaan on syventänyt ammattitaitoaan suorittamalla verkkopedagogiikan opintoja te-toimiston järjestämällä kurssilla.

– Osui todellakin kohteeseen. Siitä oli tosi paljon hyötyä. Uuden oppiminen piristää. En halunnut jäädä paikalleen.

Vailla vakituista virkaa oleva ruotsin ja saksan opettaja on aiemmin onnistunut löytämään töitä viimeistään syyslukukauden kynnyksellä, mutta viime syksy oli poikkeus.

Monet kunnat ja kaupungit haluavat ottaa mallia täältä. Viimeisimpänä olemme saaneet yhteydenoton Rovaniemeltä. Hankepäällikkö Susanna Holopainen

Ojasen työttömyys ei jatku välttämättä enää pitkään, sillä hän kertoo käyneensä työhaastattelussa Helsingissä. Jos työnhaku tuottaa toivottua tulosta, paluu työelämään on edessä uuden lukuvuoden alkaessa.

Ojanen rohkaisee ikätovereitaan pysymään aktiivisina, vaikka sattuisikin joutumaan työttömäksi.

– Ei kannata jäädä murehtimaan yksinään. Apua on tarjolla, vaikkei sitä ole aina helppo etsiäkään.

Motivaatio yhdistää asiakkaita

Vuosi sitten avautunut Vauhdittamo tukee 30 vuotta täyttäneiden lahtelaisten työllistymistä ja kouluttautumista.

Hankerahoituksella Vauhdittamo pyörii kesään 2020 saakka. Tavoitteena on, että Vauhdittamosta tulee pysyvä palvelupiste, kuten tuli samalla periaatteella toimivasta, alle 30-vuotiaille tarkoitetusta Ohjaamostakin.

Hanna Ojanen on melko tyypillinen Vauhdittamon asiakas. Suurin asiakaskunta on yli 50-vuotiaat. Asiakkaista hieman yli puolet on naisia. "Keskivertoasiakasta" ei hankepäällikkö Holopaisen mukaan kuitenkaan ole.

– Kaikkia asiakkaitamme yhdistävä tekijä on se, että heillä on halu, kyky ja osaaminen työntekoon. Kaikilla on motivaatio kohdallaan. Työttömistä puhutaan turhan usein yhtenä massana. Liian usein unohdetaan se porukka, joka oikeasti pystyy tekemään töitä, sanoo Holopainen.

Vauhdittamoon tullakseen ei suinkaan tarvitse olla työtön. Kaikki, jotka harkitsevat alanvaihtoa tai haluaisivat syventää osaamistaan opiskelemalla, ovat tervetulleita, Holopainen muistuttaa.

Vauhdittamon hankepäällikkö Susanna Holopainen on tyytyväinen ensimmäiseen toimintavuoteen. Vauhdittamossa vieraili ensimmäisen vuoden aikana 2 500 lahtelaista. Kuva: Juha Peurala

Vauhdittamo haluaa olla matalan kynnyksen paikka, jossa yhdellä ovenavauksella on mahdollista saada monenlaista apua. Aleksi 10:ssä sijaitseva Vauhdittamossa saman katon alla on tavattavissa muun muassa kaupungin, te-palveluiden, rekrytointifirmojen ja oppilaitosten edustajia.

– Monelle riittää se, että täältä saa poweria ja kannustusta. Jos ihminen on ensimmäistä kertaa elämässään työtön, silloin on helposti leuka rinnassa. Meidän tehtävänämme on sanoa, että "sä selviät tästä" ja kertoa eri vaihtoehdoista, Holopainen sanoo.

Yksi Vauhdittamon tärkeimmistä tehtävistä on vähentää ja ennen kaikkea ennaltaehkäistä pitkäaikaistyöttömyyttä. "Tippumisvaarassa" olevista Vauhdittamo haluaa saada kopin, vaikka ovet ovat toki auki myös pitkään työttömänä olleille. Holopainen sanoo, ettei koe paineita, vaikka työsarkaa työttömyyden runtelemassa kaupungissa riittääkin.

– Totta kai teemme työmme niin hyvin kuin vain osaamme. Haluamme onnistua. Tavoitteemme on periaatteessa tehdä itsestämme tarpeettomia, mutta ei se tilanne ihan lähellä ole, Holopainen sanoo.

– Autamme omalta osaltamme, jotta kaupunki nousisi tästä suosta. Sen suurempia pilvilinnoja ei tarvitse rakennella.

Muut kaupungit ottavat mallia

Vauhdittamo on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Mallista ollaan kiinnostuneita ympäri maata.

– Monet kunnat ja kaupungit haluavat ottaa mallia täältä. Viimeisimpänä olemme saaneet yhteydenoton Rovaniemeltä, Holopainen sanoo.

Holopaista harmittaa oikeastaan vain yksi asia: liian moni lahtelainen, joka saattaisi tarvita ja haluta Vauhdittamon apua, ei sen olemassaolosta vielä tiedä.

– Markkinoinnissa riittää vielä tekemistä.

Palvelupiste

Vauhdittamo

Lahden kaupungin työllisyyspalveluiden hallinnoima verkosto, joka pyrkii yhdistämään työnhakijat ja työnantajat sekä auttamaan koulutuspaikkojen etsinnässä. Aleksi 10:ssä toimivassa palvelupisteessä voi asioida ilman ajanvarausta arkisin kello 9–15:n välillä.

Vauhdittamo on tarkoitettu 30 vuotta täyttäneille työtä tai koulutuspaikkaa etsiville lahtelaisille. Alle 30-vuotiaita lahtelaisia palvelee Ohjaamo Kirkkokatu 21:ssä arkisin kello 10–16.

Vauhdittamon yhteistyökumppaneita ovat muun muassa te-palvelut, Salpaus, LUT, Ladec, Lamk, eri kansanopistot ja useat rekrytointiyritykset.

Kesään 2020 saakka jatkuvaa hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Hämeen ely-keskuksen kautta sekä Lahden kaupungin työllisyyspalvelut.

Budjetti noin 450 000 euroa, joista neljäsosan kattaa Lahden kaupunki.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi