Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Joka kuudes kansanedustaja jättää eduskunnan – "Siellä voi piillä yllätys"

Ainakaan 33 parlamentaarikkoa ei ole enää ehdolla huhtikuun vaaleissa.

Esimerkiksi Pertti Salolainen (kok.) nousi eduskuntaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1970. Mauri Pekkarinen (kesk.) on istunut eduskunnassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1979. Kuva: Tuija Tyrväinen

Joka kuudes kansanedustaja jättää eduskunnan vapaaehtoisesti. 33 kansanedustajaa ei ole ehdolla huhtikuun vaaleissa, selviää Uutissuomalaisen keräämistä tiedoista. Lisäksi Anne Berner (kesk.), Timo Soini (sin.) ja Toimi Kankaanniemi (ps.) eivät ole ilmoittaneet aikeistaan.

– Se (luopujien määrä) on suurin piirtein linjassa aikaisempiin vuosiin. Joka kerta vaalien alla ajatellaan, että tällä kertaa poikkeuksellisen moni edustaja ei ole enää ehdolla. Tilastollisesti vaihtelut eivät kuitenkaan ole suuria, sanoo eduskunnan apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsberg.

– Se on normaali lukema. Jossain vaiheessa sanottiin, että poikkeuksellisen paljon on jäämässä pois, mutta se ei pidä paikkaansa, vahvistaa myös Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Kauden päätteeksi luopuvien lisäksi kymmenkunta edustajaa on jättänyt Arkadianmäen kesken kauden. Jotkut pyrkivät seuraavaksi europarlamenttiin.

Jokin pistää silmään

Jotakin uutta tilanteessa kuitenkin on.

– Tällä kertaa pistää silmään se, että ehkä tavallista useampi hyvin kokenut poliitikko ei enää yritä uusia mandaattiaan, sanoo Hindsberg.

Jokisipilä arvioi, että siinä mielessä tilanne saattaa olla jopa poikkeuksellinen.

Kokeneita luopujia on etenkin keskustassa, kuten Sirkka-Liisa Anttila, Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen. Esimerkiksi Pekkarinen on ollut eduskunnassa yhtäjaksoisesti 40 vuotta, vuodesta 1979.

Jokisipilä laskeskelee, että keskustan kokeneilta edustajilta jää huomattava määrä ääniä kodittomiksi.

– Saavatko saman puolueen toiset ehdokkaat ne, vai vaihtavatko äänestäjät puoluetta tai jättävätkö äänestämättä? Liikkuvien äänestäjien osuus on kasvanut, ja yhä useampi saattaa vaihtaa puoluetta. Jos se toteutuu kokeneita äänestäneiden ryhmässä, niin siellä voi piillä yllätys.

Lue myös: Kommentti: Konkarien lähtö antaa keskustalle kasvojenpesun mahdollisuuden mutta lisää vaalitappion riskiä
 

Muita kokeneita luopujia ovat muiden muassa Pertti Salolainen (kok.), Riitta Myller (sd.) ja Annika Lapintie (vas.). Salolainen nousi eduskuntaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1970.

Määrällisesti eniten luopujia on keskustassa, kymmenen, mutta suhteellisesti eniten sinisissä, 29 prosenttia.

– Se on ymmärrettävää. Loikkareilla on poikkeuksellisen pieni mahdollisuus saada mandaattiaan uusittua, Jokisipilä kommentoi sinisiä.

Perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista kaikki hakevat jatkoa, paitsi Kankaanniemestä (ps.) ei ole tietoa. Myös Tähtiliikkeen ainoa edustaja Paavo Väyrynen on ehdolla.

Kaikista luopujista miehiä on 22 ja naisia 11. He jättävät jälkeensä yli 200 000 koditonta ääntä.

Kolmasosa vaihtuu

Tavallisesti 200 kansanedustajasta noin kolmasosa vaihtuu vaaleissa. Osa luopuu paikastaan omasta halustaan, ja osa putoaa vaaleissa.

– On hyvä, että hihna luistaa eikä eduskunnan kokoonpano jämähdä paikalleen. Vaihtuvuuden huonot puolet liittyvät siihen, että pitkään mukana olleiden mukana lähtee kokemusta. Uusilla menee aikansa, ennen kuin he oppivat hoitamaan parlamentaarikon homman, Jokisipilä sanoo.

Missä kulkee siedettävän vaihtuvuuden raja?

– Jos puolet rupeaa vaihtumaan, niin sitten ollaan siinä tilanteessa, että miten valiokuntien normaali työskentely saadaan käyntiin.

Eduskuntavaalit pidetään sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi