Ensimmäinen avaruuteen laukaistu suomalaissatelliitti Aalto-2 tuhoutui puoliltaöin viime yönä tähdenlentona. Kahden kilon painoinen satelliitti paloi kokonaan poroksi ilmakehään saavuttuaan, kun paineaallon aiheuttama kuumennus sai satelliitin höyrystymään.
Satelliittiprojektia vetävä Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks kertoo, että joltinenkin varmuus satelliitin tuhoutumisesta saatiin seuraamalla Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskuksen Noradin rataennusteita. Norad seuraa kaikkia avaruuskappaleita ja niiden ratoja jatkuvasti lasereilla ja tutkilla.
– Viimeinen ennuste annettiin 15 minuutin tarkkuudella, ja se osui noin keskiyöhön. Se on ainoa varmistus, joka meillä tällä hetkellä on, Praks sanoo.
– On mahdollista, että avaruusromusta vastaavat tahot voivat jossain vaiheessa antaa tarkempia tietoja niistä kappaleista, jotka ovat saapuneet ilmakehään. Koska kyse on hyvin pienestä kappaleesta, joka tuhoutuu täysin tullessaan ilmakehään, sen kummempaa seurantaa ei ole.
Aalto-2 laukaistiin avaruuteen huhtikuussa 2017, ja se vapautettiin kiertoradalleen Kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä toukokuussa. Yhteys satelliittiin kuitenkin katkesi pian. Aalto-2:n oli tarkoitus yhdessä muiden piensatelliittien kanssa mitata ilmakehän termosfääriä eli kerrosta, jossa muun muassa esiintyy revontulia.
Sen sijaan hieman myöhemmin avaruusmatkansa aloittanut Aalto-1 on toiminut suunnitellusti ja tehnyt paljon havaintoja muun muassa Auringosta vuonna 2017 tulleesta säteilymyrskystä.