Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jää hyvästi, esikoisemme – muuttuminen tähdenlennoksi päätti ensimmäisen suomalaissatelliitin matkan

Aalto 1 ja 2 -satelliitit Aalto-yliopistolla Espoon Otaniemessä. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ensimmäinen avaruuteen laukaistu suomalaissatelliitti Aalto-2 tuhoutui puoliltaöin viime yönä tähdenlentona. Kahden kilon painoinen satelliitti paloi kokonaan poroksi ilmakehään saavuttuaan, kun paineaallon aiheuttama kuumennus sai satelliitin höyrystymään.

Satelliittiprojektia vetävä Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks kertoo, että joltinenkin varmuus satelliitin tuhoutumisesta saatiin seuraamalla Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskuksen Noradin rataennusteita. Norad seuraa kaikkia avaruuskappaleita ja niiden ratoja jatkuvasti lasereilla ja tutkilla.

– Viimeinen ennuste annettiin 15 minuutin tarkkuudella, ja se osui noin keskiyöhön. Se on ainoa varmistus, joka meillä tällä hetkellä on, Praks sanoo.

– On mahdollista, että avaruusromusta vastaavat tahot voivat jossain vaiheessa antaa tarkempia tietoja niistä kappaleista, jotka ovat saapuneet ilmakehään. Koska kyse on hyvin pienestä kappaleesta, joka tuhoutuu täysin tullessaan ilmakehään, sen kummempaa seurantaa ei ole.

Aalto-2 laukaistiin avaruuteen huhtikuussa 2017, ja se vapautettiin kiertoradalleen Kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä toukokuussa. Yhteys satelliittiin kuitenkin katkesi pian. Aalto-2:n oli tarkoitus yhdessä muiden piensatelliittien kanssa mitata ilmakehän termosfääriä eli kerrosta, jossa muun muassa esiintyy revontulia.

Sen sijaan hieman myöhemmin avaruusmatkansa aloittanut Aalto-1 on toiminut suunnitellusti ja tehnyt paljon havaintoja muun muassa Auringosta vuonna 2017 tulleesta säteilymyrskystä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi