Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tutkimus paljasti puutteita elämän loppuvaiheen hoidon osaamisessa

Tutkimukseen osallistui Suomesta 91 pitkäaikaishoidon yksikköä eri puolilta maata. Lehtikuva / Sari Gustafsson

Hoitotyön ammattilaiset tarvitsevat lisää koulutusta elämän loppuvaiheen hoitoon. Tieto selviää kansainvälisestä PACE-hankkeesta, jossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL oli osallisena.

Hanke mittasi hoitohenkilökunnan taitoja kuudessa Euroopan maassa: Suomessa, Puolassa, Italiassa, Englannissa, Belgiassa ja Alankomaissa.

Suomi sijoittui vertailussa kolmanneksi. Osallistujat arvioitiin asteikolla 0–1, joista 1 on paras tulos. Suomi sai 0,49 pistettä.

Suomalaishoitajat tunnistivat erityisen hyvin psyykkisten tekijöiden vaikutuksen kipuun, mutta olivat muussa osaamisessa vertailun keskitasoa.

Parhaimmat tiedot olivat Belgiassa. Eniten parannettavaa oli Italiassa ja Puolassa. Yli puolella vastanneista oli palliatiivisen hoidon perus- tai jatkokoulutus, mutta tutkimuksen mukaan hoidon perustaidoissa oli silti merkittävästi parannettavaa jokaisessa maassa.

Palliatiivinen hoito tarkoittaa elämän loppuvaiheen hoitoa, joka sisältää viimeisille elinviikoille tai -päiville ajoittuvan saattohoidon.

Tutkimukseen osallistui Suomesta 91 pitkäaikaishoidon yksikköä eri puolilta maata. Vastaajat olivat sairaanhoitajia, lähihoitajia tai hoiva-apulaisia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi