Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lumisateet jatkuvat huomenna – VR jatkaa kaukojunien perumista, ajokeli huononee

Uudet lumisateet pyyhkäisevät aamuyöstä Suomen yli lännestä itään. LEHTIKUVA/Vesa Moilanen

VR jatkaa kaukoliikenteen junavuorojen perumista torstaina ja perjantaina sään vuoksi. VR:n mukaan eri puolilla Suomea jatkuva kova pakkanen ja runsaat lumikertymät hankaloittavat junien kulkua.

Perutut vuorot korvataan busseilla tai matkustajat ohjataan toisiin juniin. Perutuista vuoroista löytyy tietoa VR:n Liikennetilanne-sivulta.

Sekä torstaina että perjantaina joitakin vuoroja perutaan Vaasan ja Seinäjoen, Turun ja Tampereen, Oulun ja Kuopion, Tampereen ja Porin, Kuopion ja Jyväskylän sekä Kouvolan ja Kuopion välillä.

VR oli alun perin perunut vuoroja vain torstaihin asti, mutta pyrkii lisäperumisilla saamaan aikaa kaluston huoltoon ja tilanteen palauttamiseksi normaaliksi. VR kertoo pyrkivänsä liikennöimään valtaosan junista normaalisti, mutta matkustajia kehotetaan varautumaan myöhästymisiin.

Niin kauko- kuin lähijunien täsmällisyys oli keskiviikkona 60 prosentin luokkaa, Merja Tuunanen VR:n viestinnästä kertoo. Lumi ja pakkanen ovat aiheuttaneet ongelmia vaihteiden toiminnassa sekä junien paineilma- ja sähköjärjestelmissä.

– Kun pitkiä matkoja ajetaan kovassa pakkasessa, junat kerkeävät jäätyä matkalla, Tuunanen toteaa.

Sään vaurioittaman kaluston korjaamista hidastaa se, että kalustoa pitää sulatella ennen korjaamista. Kalustokierron vuoksi joillakin nopeimmilla osuuksilla on myös jouduttu liikennöimään normaalia hitaampia junia.

Keskiviikkona aamuyhdeksältä ja iltakuudelta aikataulussa kulki hetkellisesti vain kolmannes junista.

Lumisade ajokelin haittana torstaina

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkona ajokeli oli hyvä suuressa osassa maata, Itä-Suomea lukuun ottamatta.

Tilanne heikkenee jälleen torstaina aamuyöllä, kun uudet lumisateet pyyhkäisevät Suomen yli lännestä itään. Lunta saadaan koko maassa aivan Lappia lukuun ottamatta.

Aamu alkaa kylmän yön jälkeen koko maassa pakkasen puolella. Päivän aikana lännessä ja etelässä lämpötila lauhtuu, tosin vasta sateiden päättyessä iltapäivällä.

Illalla lämpötila on lännessä nollan tuntumassa. Lounaassa ja etelärannikolla elohopea nousee asteen pari plussan puolelle. Lämpötila lauhtuu iltaa kohden myös maan itäosissa, mutta jää vielä pari astetta pakkasen puolelle.

– Pohjoiseen sateet eivät kunnolla yllä, Oulun korkeudelle jonkin verran. Siellä lauhtuminen on heikompaa eli päivällä Oulun-Kajaanin korkeudella on 5–10 astetta pakkasta ja Lapissa 10–20 astetta, meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Viikonloppua kohti sää lauhtuu. Torstai-illasta lähtien etelässä pysytään lähes koko ajan plussan puolella maanantaiaamuun asti. Lapissa lauhtuminen on vähäisempää ja lämpötila vaihtelee enemmän.

Perjantaina Suomeen saapuu lounaasta uusia sateita. Lumi voi olla märkää etelästä maan keskivaiheille asti, ja etelärannikolla sade voi tulla jopa räntänä.

Pääpiirteissään viikonloppua kohti mennessä etelässä ajokelit ovat pääteillä muuttumassa hyviksi, Mustala arvioi.

– Idässä ja pohjoisessa tilanne on luonnollisesti huonompi, eli sade tulee siellä lumisempina.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi