Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vaara lumikuormien lähtemisestä liikkeelle katoilta on kasvussa

Edellisten runsaslumisten talvien aikana lumenpudottajia ei ollut tarpeeksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Lumikuormat ovat kasvaneet talojen katoilla, ja vaara lumien lähtemisestä liikkeelle suurenee suojasäiden laajentuessa yhä suurempaan osaan maata. Kiinteistöliiton mukaan kiinteistönomistajien pitää lähteä poistamaan vaaralliset lumikuormat, jotta vaaratilanteet vältettäisiin.

– Kun itsekin liikkuu kadulla, näkee jatkuvasti paikkoja, joissa se (lumi) voi tulla alas, kertoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Lumen putoamisesta aiheutuneet henkilövahingot ovat harvinaisia, mutta kerrostalojen katolta putoavat raskaat nuoskalumet voivat aiheuttaa huomattavia esinevahinkoja muun muassa autoille. Pynnönen muistuttaa, että kiinteistönomistajat ovat vastuussa vahingoista. Puomit ja varoitukset täytyy laittaa paikalleen, jos on vaaraa lumen putoamisesta.

– Mikäli vaaratilanne on, ei voi jäädä odottamaan, että kevät tulee ja lumet sulavat.

Pynnösen mukaan tänä talvena ei ole ainakaan vielä kuultu huolestunutta viestiä, ettei lumenpudottajia tahdo millään saada. Edellisten runsaslumisten talvien aikana lumenpudottajia ei ollut tarpeeksi, ja kiinteistönomistajat joutuivat odottamaan heitä useita päiviä tai jopa viikkoja.

Aiemmin raskaat lumikuormat ovat jopa aiheuttaneet kattojen sortumisia. Ne ovat koskeneet tasakattoisia suuria halleja. Pynnönen arvioi, että uudemmat talot kestävät lumikuormat hyvin, mutta 1950–1960-luvuilla rakennetuissa taloissa voi olla ongelmia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi