Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lumisadealue vyöryy nyt pohjoiseen – etelässä on nyt lumisin helmikuu viiteen vuoteen

Laaja lumipyryalue kulkee yön ja sunnuntain aikana maan yli pohjoiseen. Uutta lunta kertyy laajalti 10–20 senttiä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomeen yöllä saapunut lumisadealue vyöryy pohjoista kohti, ja sateet alkavat olla ohi maan etelä- ja lounaisosissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

– Lumisadealue liikkuu Vaasa–Varkaus–Imatra-korkeudella hitaasti pohjoiseen, kertoi meteorologi Hannu Valta puoli kymmenen aikaan aamulla.

Ajokeli on erittäin huono runsaan lumisateen vuoksi Etelä- ja Keski-Suomessa aina Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eteläpuolelle asti. Ajokeli on mahdollisesti vaarallinen Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa ja Lapin eteläosissa.

Suurimpia lumikertymiä Valta ennustaa maan länsiosiin, Keski-Suomeen, Pirkanmaalle, Satakuntaan ja Pohjanmaalle.

Kuten aiemmin ennustettiin, enimmillään tullee 20 senttiä lunta. Aamun ennätys syntyi Jomalassa Ahvenanmaalla, jonne satoi yön aikana 11 senttiä. Voimakas tuuli tosin kinostaa lunta korkeammiksi kasoiksi.

Iltayöstä lumisateet saavuttavat Oulun, Kajaanin ja Kuhmon ja heikkenevät pohjoiseen päin liikkuessaan.

Helsinki-Vantaalla 53 senttiä

Meteorologi Valta arvioi, että näin suuri lumipyry tulee kerran, pari vuodessa. Talvi on ollut ylipäätään varsinkin etelässä tavanomaista lumisempi. Sateita on ollut tavanomaista enemmän, ja kaikki on tullut lumena.

Vastaavaa on koettu viimeksi vuonna 2014.

– Silloin oli viimeksi hyvin luminen talvi etelässä.

Helsinki-Vantaan mittausasemalla mitattiin tänä aamuna 53 sentin lumensyvyys. Viimeksi helmikuussa lunta on ollut enemmän 11. helmikuuta 2014.

Viime talvi oli puolestaan erittäin luminen maan itäosissa. Pohjoisessa on taas tänä talvena ollut keskimääräistä vähemmän lunta.

Tiistaina saapuvat uudet lumet

Huomiseksi Itä-Suomeen aiemmin ennustettu toinen lumirintama näyttäisi nyt pyyhältävän itärajan yli, joskin sateet saattavat viistää hieman Suomen puolelta. Huomenna Pohjois-Suomessa satelee vielä heikonlaisesti, etelässä on poutaa.

Huomenna etelässä lämpötilat liikkuvat keskimäärin 2–6 miinusasteessa, plussan puolellekin voidaan mennä. Keskiosissa lämpötilat ovat samankaltaisia, pohjoiseen ennustetaan 7–15 miinusasetetta ja Pohjois-Lapissa voi olla yli 20 astetta pakkasta.

Tiistaina lunta tulee taas, mutta vähemmän kuin tänä viikonloppuna.

– Kertymät näyttävät olevan 5–10 senttiä tiistaina.

Etelässä lumi voi tulla räntänä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi