Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Väylävirasto huhkii täysillä pitääkseen raideverkoston käyttökunnossa pääkaupunkiseudulla – "Kaikki keinot ovat nyt käytössä"

Myräkän haittoja pyritään ennaltaehkäisemään poistamalla lunta raiteilta ja lämmittämällä vaihteita. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Väylävirasto on varautunut pääkaupunkiseudulla raideverkoston kunnossapitoon kolminkertaisella miehityksellä yöllistä lumimyräkkää varten.

Väyläviraston kunnossapito-osaston johtaja Magnus Nygård kertoo, että kaikki keinot ovat nyt käytössä. Myräkän haittoja pyritään ennaltaehkäisemään poistamalla lunta raiteilta ja lämmittämällä vaihteita.

Nygårdin mukaan lunta on nyt niin paljon, että Ilmalan lumensulatuskenttä otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön. Rataverkoston reunamilla sijaitsevat lumenkaatopaikat alkavat olla jo täynnä.

Jättimäiset jääkokkareet mutkistavat tilannetta

Kaikkein isompaan ongelmaan kunnossapitokaan ei voi vaikuttaa. Junista tippuva jää on vaarallista, jos sitä joutuu vaihteiden väliin. Silloin vaihde ei välttämättä pääse kääntymään, ja väliin jäänyt jää pitää harjata pois, ennen kuin juna voi mennä yli.

­– Olisi hyvä, jos junia ehdittäisiin sulatella ennen matkaan lähtöä, mutta esimerkiksi matkalla Oulusta Helsinkiin jäätä ehtii kertyä paljon.

Sähkön saanti on myös erittäin tärkeää. Nygårdin mukaan yleinen sähköverkon vika saattaa seisauttaa junaliikenteen paikallisesti. Lisäksi tykkylumi saattaa kaataa puita raiteille tai johtimeen, mutta pääradan varrelta tällaiset puut on yritetty karsia.

Kasaantuvissa häiriöissä on katastrofin ainekset

Nygårdin mukaan Väylävirasto on pyrkinyt oppimaan tammikuun hankalista keleistä. Vuoden alussa Aapeli-myrsky kiusasi rataliikennettä ja myöhemmin kuun puolessa välissä tulivat sankat lumisateet. Jälkimmäisessä tapauksessa junavuoroja harvennettiin ja kunnossapito onnistui Nygårdin mielestä hyvin.

Viime maanantai puolestaan oli erittäin vaikea, koska erilaisia raideliikenteeseen vaikuttavia tapahtumia kertyi päivässä yli sata. Häiriöiden kasaantuminen aiheutti useita myöhästymisiä.

Nygård sanoo, että myöhästymiset ovat nytkin mahdollisia, mutta toisaalta sunnuntaina junaliikenne on muutenkin harvempaa.

Nygård suhtautuu kuitenkin toiveikkaasti huomiseen päivään. Hän toivoo, että VR saa kalustonsa pysymään ehjänä.

– Peruskunnossapidon töissä ei kestä yleensä kymmentä minuuttia kauempaa, mutta jos häiriöt alkavat ketjuuntua ja keli on huono, tilanne vaikeutuu.

Myös Finavia pyytää lentomatkustajia varautumaan lumipyryn aiheuttamiin viivästyksiin. Lähtevien ja saapuvien lentojen reaaliaikaiset tiedot löytyvät Finavian verkkosivuilta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi