Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomen juhlavuoden tasa-arvoteoista toteutui melkein jokainen – naisurheilijat ovat saaneet Urheiluruudussa merkittävästi lisää lähetysminuutteja

Sosiaali- ja terveysministerin lupaama tasa-arvoselvitys jäi ministeriön pöydälle.

Yksi Ylen tasa-arvolupauksista oli aloittaa kotimaisen palloilun Mestaruusputki-tv-konseptin, joka nosti naisten otteluiden tv-näkyvyyden samalle tasolle kuin miesten sarjoissa. Kuva: Sami Saarenpää

Lähes kaikki Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi luvatut tasa-arvoteot ovat toteutuneet, kertoo projektipäällikkö Anni Granat Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeesta, joka on jatkoa juhlavuoden 100 tasa-arvotekoa -projektille.

Kahden hankkeen aikana tekoja on tullut yhteensä lähes 150.

– On vain kolme neljä hanketta, joiden toteutumisesta emme tiedä, Granat kertoo.

Hänen mukaansa kaikki tuntemattomat teot eivät välttämättä ole toteutumatta. Toteutumatta on ainakin silloisen sosiaali- ja terveysministerin Juha Rehulan (kesk.) lupaama selvitys kuntien liikuntavuorojen jakautumisesta sukupuolten kesken.

Selvityksen tiedonkeruu on ministeriön työ- ja tasa-arvoyksikön johtajan Tanja Auvisen mukaan teetetty ministeriön ulkopuolella, mutta selvityksen valmistuminen on epävarmaa.

Toteutuneisiin tekoihin puolestaan lukeutuu muun muassa tasa-arvopalkintoja, tapahtumia, selvityksiä ja tutkimuksia. Yksi teoista oli esimerkiksi Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelma, jonka Yhteiskunnallisten yritysten liitto Arvo palkitsi viime vuoden lopussa.

Granatin mielestä hankkeessa otettiin monta merkittävää askelta tasa-arvon edistämiseksi.

Tärkeintä jatkuva parantaminen

Nyt menossa oleva hanke pyrkii juurruttamaan ja laajentamaan juhlavuoden tekoja.

– Ajatuksena on ”teoista tavaksi” eli että teoista tulisi pidempiaikaisia käytäntöjä, sanoo Granat.

Hanke pyrkii saamaan mukaan myös uusia toimijoita esimerkiksi kaupungeista, mediasta ja musiikkialalta. Granatista Ylen ja Aamulehden teot 100 tasa-arvotekoa -hankkeessa olivat hienoja esimerkkejä siitä, mitä media voisi tehdä. Aamulehti päätti käyttää jatkossa vain sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä.

Yle Urheilu ja Yle Sport lupasivat vuonna 2017 lisätä merkittävästi naisurheilijoiden ja -urheilun näkyvyyttä etenkin palloilulajeissa, joissa tasa-arvo on ollut huonoimmalla tolalla. Lisäksi Yle lupasi rakentaa järjestelmän, jolla kehitystä seurataan. Tavoitteet saavutettiin, kertoo Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen.

– Naisurheilun näkyvyys on esimerkiksi Urheiluruudun lähetysminuuteissa laskettuna vuodesta 2015 ei nyt ihan tuplaantunut, mutta kasvanut ihan merkittävästi.

Haastattelupäivänä Pokkinen on vetämässä uusien naiskommentaattoreiden koulutusta. Hänen mukaansa tärkein lupaus olikin sitoutuminen tasa-arvon jatkuvaan parantamiseen.

Tasa-arvohankkeiden takana ovat Tasa-arvoasiain neuvottelukunta ja Naisjärjestöjen keskusliitto.

Tämän kevään aikana yksi tasa-arvohankkeen teemoista on Granatin mukaan seksuaalinen häirintä. Hanke järjestää aiheesta naistenpäivänä (8.3.) kansainvälisen paneelikeskustelun.

Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke alkoi viime keväänä ja se jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi