Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lukijalta

Lukijalta: Sairaanhoitajapula näköpiirissä

Sairaanhoitajaliiton teettämän työbarometrin mukaan sairaanhoitajien tyytymättömyys työoloihinsa on kasvanut. Kyselyyn vastasi 1 795 sairaanhoitajaa eri puolilta Suomea. Tyytymättömyyden taustalla ovat erityisesti pula ammattitaitoisesta ja tehtäviin sopivasta työvoimasta, heikko perehdytys sekä läpinäkyvyyden puute työpaikoilla.

Tyytymättömyyttä herättää myös se, ettei palkka nouse tehtävien vaativuuden mukaan. Eniten työtyytymättömyyttä oli kotihoidossa työskentelevillä sairaanhoitajilla. Tämä selittyy pitkälti sillä, että kotihoidon tilanne alkaa eri puolilla Suomea olla todella huono. Henkilöstöä on liian vähän ja kotihoidon asiakkaina on ihmisiä – esimerkiksi muistisairaita – joiden oikea asumispaikka ei ole enää oma koti.

Nyt työnantajien on korkea aika herätä, sillä jos mitään ei nopealla aikataululla tehdä, meitä uhkaa nykyistäkin pahempi sairaanhoitajapula. Jotta alalle saadaan osaavaa henkilökuntaa, on työnantajien panostettava entistä enemmän siihen, että työn vaativuuden kasvaminen ja kouluttautuminen näkyvät työtehtävissä ja palkoissa.

Lisäksi työntekijät on otettava mukaan työnsä ja työyhteisönsä kehittämiseen. Ylhäältä päin tulevat käskyt ja määräykset vähentävät työmotivaatiota ja työhyvinvointia. Hoidon laatu ja toimivat käytännöt työpaikoilla ovat tärkeimpiä työhyvinvoinnin selittäjiä.

Kriittisimmät vastaukset kyselyssä tulivat 26 – 45-vuotiailta sairaanhoitajilta. Säästöt ja huono johtaminen yhdistettynä liian suureen työmäärään ja asiakkaiden palvelutarpeiden kasvamiseen näkyvät uupumuksena. Uupumusta aiheuttaa lisäksi se, ettei sijaisia palkata tai niitä ei enää saada.

Työuupumus on hoidon laadun kannalta huolestuttava asia. Jatkuvasti äärirajoilla työskentely näkyy ennemmin tai myöhemmin hoidon laadussa. Uupunut työntekijä on riski myös potilasturvallisuudelle.

Vaikka kysely tehtiin sairaanhoitajille, tulokset ovat sovellettavissa moniin muihinkin sosiaali- ja terveysalan ammatteihin. Monet ammattiryhmät ovat viestineet viime aikoina siitä, että heitä uuvuttaa ammatti-identiteetin ja todellisuuden välinen ristiriita. He tietävät, miten asiakkaita ja potilaita tulisi hoitaa, mutta resurssit, johtaminen tai työolosuhteet eivät mahdollista työn hyvin tekemistä.

Merja Mäkisalo-Ropponen
sairaanhoitaja
kansanedustaja (sd),
eduskuntavaaliehdokas
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi