Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kokoomus haluaa kaupungeille oman ministerin

Kestävä kaupunkikehitys on yksi kokoomuksen kaupunkipolitiikan tavoitteista. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kokoomus vaatii kaupunkien aseman vahvistamista valtakunnallisessa päätöksenteossa. Tämän toteuttamiseksi puolue haluaa keskittää kokonaisvastuun kaupunkipolitiikasta yhdelle ministerille seuraavassa hallituksessa.

Asia käy ilmi kaupunkipoliittisesta ohjelmasta, jonka puolue julkaisi tänään. Siinä puolue vaatii suurille kaupungeille edustusta keskeisissä hankkeissa sekä suoraa neuvotteluyhteyttä valtion ja hallituksen kanssa.

Panostus raiteisiin ja Helsinki-Vantaalle

Kokoomus korostaa kaupunkien välisten liikenneyhteyksien tärkeyttä. Ohjelma nostaa esille varsinkin raideyhteyksien sekä Helsinki-Vantaan lentoaseman kehittämisen.

Ohjelma lupaa etsiä rahoituskeinot Helsingistä Turkuun ja Tampereelle kulkeville "tunnin juna" -yhteyksille. Suurten investointien toteuttamiseksi kaupunki etsisi keinoja valtion budjetin ulkopuolelta, kuten hankeyhtiöistä.

Kaupunkien sisällä puolue korottaisi joukkoliikennetukea.

Puiset kaupunginosat piirustuspöydille

Kestävä kaupunkikehitys on yksi kokoomuksen kaupunkipolitiikan tavoitteista.

Ohjelman mukaan kaupunkien on kuljettava ilmastonmuutoksen vastustamisen etujoukoissa. Puolueen tavoitteena on, että mahdollisimman moni suomalainen kaupunki olisi hiilineutraali jo 2030-luvulla.

Tavoitteen saavuttamiseksi kokoomus kannattaa tiivistä kaupunkirakentamista, puusta rakennettavia kaupunginosia ja asuntojen lämmittämistä "puhtaasti" vuoteen 2040 mennessä.

Ohjelma kymmenkohtainen

Kokoomuksen kaupunkipoliittinen ohjelma on kymmenkohtainen. Sen muina tekijöinä mainitaan muun muassa yritystoiminnan ja liikenneyhteyksien tukeminen.

Ohjelma vaatii myös suunnanmuutosta asuntopolitiikkaan ja pormestarimallin edistämistä. Ohjelman mukaan pormestarihallinto vahvistaisi kaupunkien johtamista ja demokratiaa. Käytännön tavoitteita ja keinoja mallin edistämiseksi ohjelma ei kuitenkaan erittele.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi