Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Eurovaaleihin ehdolle lähtevä Alettin Basboga haluaa puhua maahanmuutosta ja ilmastonmuutoksesta – "Ilman muuta haluan päästä mepiksi"

SDP:n puoluejohdon ehdolle houkuttelema Basboga toivoo toisen kotimaansa pääsevän EU:n jäseneksi "jollain aikajänteellä".

Alettin Basboga aikoo puhua eurovaalikampanjassaan erityisesti maahanmuutosta ja ilmastonmuutoksen torjunnasta. Kuva: Valtteri Piira

Torstaina SDP:n eurovaaliehdokkaaksi nimetty Lahden kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Alettin Basboga aikoo keskittyä kampanjassaan erityisesti maahanmuuttoon ja ilmastonmuutokseen.

Basbogan mukaan niin Suomi kuin koko Eurooppa tarvitsevat työperäistä maahanmuuttoa nyt ja tulevaisuudessa. Humanitäärisen maahanmuuton osalta Basboga haluaa Euroopan olevan nykyistä tarkempi.

Basboga sanoo, että EU:n on löydettävä yhteinen ratkaisu, jotta humanitääristä maahanmuuttoa voidaan kontrolloida mahdollisimman tehokkaasti.

Ei pidä näyttää ensimmäisenä Kelan ovea, vaan pitää tarjota koulutusta, työtä ja uskoa tulevaisuuteen. SDP:n eurovaaliehdokas Alettin Basboga

– Vastaanottavien maiden, kuten Suomen, pitää tietää, keitä tänne tulee. Heidät, jotka tänne tulevat, pitää saada integroitua mahdollisimman nopeasti. Ei pidä näyttää ensimmäisenä Kelan ovea, vaan pitää tarjota koulutusta, työtä ja uskoa tulevaisuuteen.

Basbogan mukaan on kaikkien etu olisi, että hädässä olevia autetaan ensisijaisesti konfliktialueiden läheisyydessä.

– Se tarkoittaa myös sitä, että Euroopan on satsattava resursseja kriisialueille ja pyrittävä vaikuttamaan pakolaisuuden syihin.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ympäristönsuojelussa Suomen ja Euroopan pitää olla etulinjassa, hän sanoo.

– Minulle ei kelpaa selitykseksi se, että kun suomalaisia on niin vähän, niin mitään ei tarvitsisi tehdä. Suomi on ollut jo pitkään rauhanvälityksen suurmaa. Nyt Suomen pitää olla ilmastonmuutoksen torjunnan ja ympäristönsuojelun suurmaa. Koko Euroopan pitää maanosana olla eturivissä torjumassa ilmastonmuutosta.

Turkki EU:hun?

Turkkilaistaustainen Basboga tietää, ettei Turkin EU-jäsenyys ole juuri nyt ajankohtainen, mutta hän toivoo jäsenyyden olevan mahdollinen tulevaisuudessa.

– Joskus jäsenyys on ollut lähellä, nyt kauempana. Euroopalla ja Turkilla on kohtalonyhteys. Ei Eurooppaa ja Turkkia voi edes käsitellä erillisinä alueina.

Hänen mukaansa EU:ssa ei pidä lyödä ovea lopullisesti lukkoon Turkilta, vaikka nykyinen itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vienytkin Turkkia kauemmas unionin jäsenyydestä.

– Valtionpäämiehiä tulee ja menee. Valtaapitävät vaihtuvat. Jollain aikajänteellä Turkki pitäisi ehdottomasti saada EU:hun.

Rohkaiseva palaute auttoi päätöksessä

SDP tavoittelee eurovaaleissa vähintään kolmea paikkaa. Tällä hetkellä suomalaisia demarimeppejä on kaksi: Miapetra Kumpula-Natri sekä europarlamentin päättyvän kauden jälkeen jättävä Liisa Jaakonsaari.

SDP:n tähän asti julkistettujen eurovaaliehdokkaiden tunnetuimmat nimet ovat istuva meppi Kumpula-Natri, puolueen entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Eero Heinäluoma sekä demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Basboga tietää, ettei hän ole vielä valtakunnallisesti tunnettu poliitikko. Hän kuitenkin luottaa yrittäjänä, maahanmuuttajana ja poliitikkona luomiinsa verkostoihin.

– Ilman muuta haluan päästä mepiksi. Uskon, että se on mahdollista. En olisi muuten tähän lähtenytkään.

Basboga kertoo, että puolueen johto toivoi häntä ehdolle. Alkuperäinen idea Basbogan ehdokkuudesta tuli lahtelaiskansanedustajalta ja puolueen varapuheenjohtajalta Ville Skinnarilta.

– Kun pyyntö esitettiin, mietin asiaa ja kyselin tutuilta ympäri Suomea, Hämettä ja puoluetta, mitä he ehdokkuudestani ajattelisivat. Sain niin paljon rohkaisevaa palautetta, että päätös oli lopulta helppo tehdä.

Basboga arvioi vaalibudjetikseen tässä vaiheessa noin 20 000 euroa, josta osa tulee puolueelta, osa omasta pussista ja osa lahjoituksina tukijoilta. Kampanjan suunnittelu on jo käynnistynyt, mutta huhtikuun puolivälissä järjestettävät eduskuntavaalit lykkäävät eurovaalikampanjoiden todellista starttia huhtikuun puolivälin jälkeiseen aikaan, Basboga sanoo. Europarlamenttivaalit järjestetään 26. toukokuuta.

Poliitikko

Alettin Basboga

46-vuotias yrittäjä ja poliitikko.

Lahden kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2005. Kaupunginhallituksen jäsen, konserni- ja tilajaoston varapuheenjohtaja.

Toiminut aiemmin muun muassa Päijät-Hämeen maakuntavaltuutettuna ja Lahti Aquan hallituksen puheenjohtajana.

SDP:n puoluevaltuuston jäsen vuodesta 2017.

Syntynyt Turkissa, asunut Suomessa vuodesta 1992. Suomen kansalaisuus vuodesta 1998.

Vaimo ja kolme tytärtä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi