Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sää teki tepposet Ilmavoimien uusimmalle lentokoneelle – Grob-koneiden koelennot viivästyvät

Grob-koneita on koelennetty Keski-Suomen taivaalla. Kuva: Ilmavoimat

Ilmavoimat on joutunut rajoittamaan uuden Grob-alkeiskoulukoneen koelentoja Keski-Suomessa kehnojen sääolosuhteiden takia.

Tämä on osasyy sille, että Ilmavoimat voi luopua nykyisistä Vinka-alkeiskoulukoneistaan kuluvan vuoden sijaan vasta ensi vuonna.

– Syksy oli aika sateinen ja kostea, mikä piti pilvikorkeuden matalana ja näkyvyyden ajoittain huonona. Myös jäätämistä esiintyi kohtuullisen usein, Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen kertoo.

Toinen syy Grobien koe- ja myös koulutuslentojen viivästymiselle on siinä, ettei Ilmavoimat ole saanut uusiin koneisiinsa odottamaansa tuotetukea saksalaiselta alkuperäisvalmistajalta. Käytännössä kyse on ollut varaosista.

Niinpä Ilmavoimat joutui neuvottelemaan sopimuksen tuotetuesta kotimaisen Patrian kanssa.

– Patrialta ostettava tuotetuki tarkoittaa käytännössä varaosien hankintaa ja osin myös valmistusta, koska niitä ei saada koneen valmistajalta, Mikkonen kertoo.

Lentoreserviupseerikurssi lentää vielä Vinkoilla

Grobeihin pitää tehdä useita muutoksia ennen koe- ja koulutuslentoja. Esimerkiksi ohjaamossa radiot, moottorinvalvontamittarit ja suunnistuslaitteet muutetaan vastaamaan nykyaikaisen lentokoulutuksen vaatimuksia.

Syksy oli aika sateinen ja kostea, mikä piti pilvikorkeuden matalana ja näkyvyyden ajoittain huonona. Prikaatikenraali Jari Mikkonen

Modifikaatiot tehdään Patrian tehtaalla Jämsässä. Hallin modifikaatiolinja on muutettu laajemmaksi käyttöönottolinjaksi, jossa koneet myös huolletaan ja korjataan sekä toteutetaan sovitut lisäominaisuudet.

Tämä on osaltaan hidastanut koneiden toimitusta.

– Näillä toimilla kuitenkin turvataan modifioidun kaluston hyvä käytettävyys sekä luotettavuus. Patria on tehnyt hyvää työtä, Mikkonen sanoo.

Hän uskoo, että ilman lisäviivästyksiä kadettien koulutus alkaa tänä vuonna Grobeilla. Sen sijaan varusmiehistä koostuva lentoreserviupseerikurssi lentää vielä tämän vuoden Vinkoilla.

Viivästymisen lisäkustannukset satoja tuhansia euroja

Mikkosen mukaan Patria on suunnitellut toimittavansa tänä vuonna yksitoista Grob-konetta, ensi vuonna 14 ja loput kaksi vuonna 2021. Koska Vinkojen käyttö venyy vuotta suunniteltua pidemmälle, syntyy tästä Ilmavoimille lisäkustannuksia. Mikkosen arvion mukaan lisäsumma on muutamia satoja tuhansia euroja.

Puolustusvoimat osti vuonna 2016 Britanniasta 6,6 miljoonalla eurolla kaikkiaan 28 käytettyä Grob G115EA -alkeiskoulukonetta. Babcock Aerospace Limited -yritys operoi niillä Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien lentokoulutuskäytössä.

Saksalaisvalmisteiset Grobit korvaavat käytössä olevat kotimaiset Vinka-alkeiskoulukoneet, jotka tulevat elinkaarensa päähän oltuaan Ilmavoimien käytössä 1980-luvun alusta asti.

Vinkat ja jatkossa Grobit ovat Ilmavoimien lentäjiksi opiskelevien ensimmäiset lentokoneet, joilla he pääsevät harjoittelemaan lentämistä ennen erikoistumistaan muun muassa Hawk- ja Hornet-kalustoon.

Alkeislentokoulutusta annetaan Ilmasotakoulussa Jyväskylän Tikkakoskella, josta lennot suuntautuvat ympäri Keski-Suomea.

Rai Suihkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi