Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Alaikäiset muuttavat esimerkiksi tanssi- ja musiikkiopintojen perässä

Muuton perusteena on usein myös lukio, jossa painotuksena ovat esimerkiksi kielet, kerrotaan Opetushallituksesta. LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

Alaikäisenä omilleen muuttamisen taustalla on useimmiten tilanne, jossa nuori haluaa opiskella ammatillisen koulutuksen alalla, josta ei löydy tarjontaa oman lähialueen oppilaitoksista. Valtakunnallisesti harvinaisia aloja ovat esimerkiksi tanssi-, musiikki- sekä sirkusalan perustutkinto, Opetushallituksesta kerrotaan.

– Muuton perusteena on usein myös lukio, jossa painotuksena ovat esimerkiksi kielet, kuvataide, musiikki, urheilu tai luonnontieteet, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen toteaa.

Heinonen kertoo, että alaikäisenä omilleen muuttaneen nuoren taloudellisesta toimeentulosta huolehtivat lähes poikkeuksetta vanhemmat. On kuitenkin tärkeää, että nuori saa tukea myös opiskelupaikkakunnallaan.

– Edes yhden luotettavan ja tärkeän aikuisen olemassaolo auttaa alaikäistä pärjäämään omillaan.

Heinosen mukaan asuntolassa asuminen on nuorten tutkinnon suorittamiselle suojaava tekijä.

Perheen talous voi estää muuton

Syrjäseuduilla asuvien nuorten muuttamista tutkinut Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Mari Käyhkö kokee suurimmaksi ongelmaksi nykyisen koulutuspolitiikan ja keskittämisen kulttuurin: syrjäseutujen nuorten ympäriltä on lakkautettu tai yhdistelty kouluja, minkä seurauksena pitkät välimatkat pakottavat yhä useampia nuoria muuttamaan opintojen perässä jo alaikäisenä.

Käyhkön mukaan erityisesti ne nuoret, jotka asuvat kotikylissään taajaman ulkopuolella, joutuvat usein muuttamaan.

– Kotikunnan keskustaan kulkemiseen ja sieltä suurempaan kaupunkiin jatkamiseen kun ei riittäviä liikenneyhteyksiä välttämättä yksinkertaisesti ole.

Käyhkö kertoo, että monille syrjäseuduilla asuville nuorille perheen rooli ja merkitys korostuvat kouluvalintaa tehdessä. Nuorta ei välttämättä päästetä lähtemään kotoa kovin kauas, jolloin nuori saattaa valita pitkät koulumatkat lähimpään lukioon tai ammattioppilaitokseen ikään kuin kompromissina.

Niillä nuorilla, jotka päästettäisiin lähtemään, voi puolestaan esteeksi muodostua perheen taloudellinen tilanne.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi