Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Isän raju leikki vammautti kaksosvauvat

Tuomio: Vauvojen päät eivät kestäneet heittelystä aiheutuneita retkahduksia.

Kuva: Jari Kautto

Kahdelle vauvalle aiheutettiin vakavat vammat Kuopiossa. Vielä ei ole tiedossa, ovatko vammat pysyviä. Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan vammat aiheutuivat kaksospoikien isän liian rajuista otteista suhteessa vauvojen ikä- ja kehitystasoon.

36-vuotiaan miehen todettiin heitelleen vauvojaan leikillään ilmaan, kun nämä olivat 0–4 kuukauden ikäisiä. Vauvojen niskat olivat tukematta, kun heidät heitettiin ylös ja kopattiin alas tullessa kiinni. Lisäksi miehellä oli tapana hyssytellä vauvoja sylissä niin, että lasten äitikin joutui pyytämään miestä rauhallisempiin otteisiin.

Miehen otteiden todettiin aiheuttaneen molemmille kaksospojista pään retkahduksia niin, että vauvat saivat aivojen sähköisen toiminnan häiriön ja epileptisiä kohtauksia.

Lisäksi vauvoille tuli aivojen sisälle verenkertymät, jotka aiheuttivat painetta pään sisälle. Vauvojen kalloihin piti tehdä porareiät nestekertymien poistamiseksi. Vakavista retkahduksista aiheutui myös kiihtynyt päänkasvu sekä verenvuotoa silmänpohjiin.

Miehen toiminta arvioitiin törkeän huolimattomaksi.

Törkeä pahoinpitely

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota ensisijaisesti törkeästä pahoinpitelystä, mutta oikeus tuomitsi miehen törkeästä vammantuottamuksesta puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Oikeuden mukaan asiassa ei tullut ilmi, että isä olisi halunnut tahallaan tehdä väkivaltaa vauvoilleen, joten häntä ei tuomittu siksi törkeästä pahoinpitelystä.

Miehen toiminnan katsottiin kuitenkin olleen törkeän huolimatonta, koska tapa käsitellä pieniä lapsia oli ollut ilmeisen huolimatonta. Vauvat olivat ikänsä vuoksi täysin puolustuskyvyttömiä, kun heille aiheutettiin vakava sairaus.

Koko tapaus lähti tulemaan ilmi neuvolassa. Vauvojen päissä oli todettu poikkeavaa kasvua. Terveydenhoidossa alettiin epäillä, että lapsille oli tehty jotain.

Huostaanotto nuorena

Mies myönsi poliisikuulusteluissa rauhoitelleensa lapsia "voimallisesti hyssyttelemällä". Mies myös kertoi nostaneensa vauvoja ilmaan kainaloista nopeasti sekä tehneensä saman heittämällä.

– On myös mahdollista, että vammat ovat syntyneet tilanteissa, kun olen hyssytellyt heitä portaissa. Minä en ole koskaan heitä ravistanut, mies pohti poliisille.

Oikeuden pääkäsittelyssä mies perui puheensa ja väitti aina tukeneensa lastensa niskoja heitä käsitellessään. Oikeuden mukaan lasten vammoille ei ilmennyt kuitenkaan mitään muuta syytä kuin heidän isänsä toiminta.

Rikosepäilyn takia vauvat otettiin huostaan noin neljän kuukauden ikäisenä. Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi puoli vuotta myöhemmin huostaanottohakemuksen ja vauvat palautettiin vanhemmilleen.

Mies määrättiin maksamaan toiselle vauvalle korvauksia 6 500 euroa ja toiselle 5 500 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta. Lasten edustaja pidätti oikeuden vaatia myöhemmin lisää korvauksia, jos vammat jäävät pysyviksi.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi