Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jaksaa, jaksaa! Vaalitenttien määrä sen kun kasvaa, mutta tarvitaanko jokaiseen puolueen puheenjohtaja?

Puoluesihteerit toivovat vaalitenttien kehittämistä, ettei keskustelun taso kärsi.

Ilmastoaiheinen vaalitentti keskittyi muun muassa maa- ja metsätalouden hiilensidontaan sekä liikenteen verotusta koskeviin kysymyksiin. Yhden teeman ympärille sidottuja tenttejä mahtuisi puoluesihteerien mielestä vaalikevääseen nykyistä enemmänkin. Maaseudun Tulevaisuuden vaalitentissä mukana varapuheenjohtaja sosiaalidemokraattien varapuheenjohtaja Sanna Marin, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist, kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah ja seitsemän tähden liikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen. Kuva: Markku Ulander

Puolueissa on jo tuskailtu vaalitenttien suurta määrää, vaikka eduskuntavaaleihin on vielä kolme kuukautta aikaa. Moni pitäisikin hyvänä puolueiden välisiä sopimuksia siitä, mihin tentteihin kiireiset puheenjohtajat osallistuisivat ja mihin vaalitentteihin kelpaisivat muutkin puoluevaikuttajat.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah tuskaili jo joulukuun puolessa välissä vaalitenttien suurta määrää sanomalla, ettei "keväällä kukaan jaksa enää kuunnella meitä ja me emme jaksa kuunnella toisiamme".

Uutissuomalainen kysyi yhdeksän eduskuntapuolueen puoluesihteereiltä, onko vaalitenttejä jo liikaa ja vaikuttaako tenttien määrä keskustelun tasoon. Vaikka kenenkään mielestä tenttejä ei ole ollut vielä liikaa, tunnustettiin niiden suuri määrä. Yhteistä koordinointia toivoi moni.

– Ei vaalitenttejä sinänsä ole liikaa. Turhan paljon alkaa olla niitä tenttejä, joihin halutaan mukaan puolueiden puheenjohtajia. Selkeästi teemoiteltuja tenttejä, joihin puolueet lähettäisivät puheenjohtajan sijasta kuhunkin teemaan parasta asiantuntemusta omaavia ehdokkaitaan, voisi olla vaikka nykyistä enempikin, kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen esittää.

Hyvä esimerkki yhden teeman ympärille rakentuneesta vaalikeskustelusta oli alkuviikolla Maaseudun Tulevaisuuden ilmastoaiheinen keskustelu.

– Tenttien määrää on hyvä pitää silmällä, etteivät vaalikeskustelut kärsi inflaatiota. Iso ratkaisu voisivat minusta olla teemakohtaiset tentit, joissa useammat poliitikot pääsisivät mukaan ja keskustelua voitaisiin johdatella syvälle, keskustan Riikka Pirkkalainen sanoo.

Pirkkalaisen mielestä tenttien teemoittelu antaisi puheenjohtajille mahdollisuuden edustaa puoluettaan yleistenteissä, joissa käsitellään monia asiakokonaisuuksia: – Mutta ei yleistentteihinkään kannattaisi ahtaa liian paljon asiaa, jos studiossa on 8–10 puoluejohtajaa. Keskustelu jää liian pintapuoliseksi.

"Keskustelu menettää teränsä"

Vaihtelua vaalitenttien teemoihin ja osallistujiin toivotaan myös vihreissä. Puoluesihteeri Lasse Miettisen mielestä keskustelu menettää teränsä, jos samat henkilöt käyvät samaa keskustelua samasta aiheesta kymmenettä kertaa.

– Olisi hyvä, jos tenttien teemoissa ja osallistujissa tapahtuisi riittävää vaihtelua, niin että keskustelu pysyisi tuoreena. Joka viikko ei voi olla puheenjohtajapaneelia. Sinänsä olisi hyödyllistä, jos puheenjohtajien vaalikeskustelut olisivat erityisiä kohokohtia, joita nähdään vain harvakseltaan. Tällöin ne saisivat ansaitsemansa painoarvon ja äänestäjien kiinnostus pysyisi yllä, Miettinen arvelee.

Puheenjohtajatentit erikseen ja entistä enemmän sellaisia tenttejä, joihin tavalliset kansanedustajaehdokkaat osallistuvat omissa vaalipiireissään, sinisten Matti Torvinen esittää.

Vasemmistoliiton Joonas Leppäsen mielestä ollennaista on taata kaikille puolueille yhtäläinen näkyvyys, jotta kansalaiset pystyvät tekemään äänestyspäätöksensä mahdollisimman hyvin tiedoin. Leppänen luopuisi erillisistä "pääministeritenteistä", jotta kaikki puheenjohtajat pystyisivät osallistumaan vaalitentteihin.

– Vaaleja tulisi kunnioittaa sillä tasolla, että mikään tulos ei voida ottaa annettuna ennen kuin kaikki äänet ovat annettuja. On totta, että puoluejohtajien kuormitus on erittäin korkealla tasolla, koska politiikka on tänä päivänä erittäin henkilöitynyttä ja etenkin puheenjohtajia seurataan jatkuvasti.

"Palveltava yleisöä, jolla ei ole aikaa seurata politiikkaa jatkuvasti"

Tenttien sisältö kaipaisi monen mielestä kehittämistä. Demareiden Antton Rönnholmin mielestä tenteistä ei pidä tehdä tilaisuuksia, joissa seurataan asiantuntevien poliitikkojen väittelyä yksityiskohdista asiantuntevien toimittajien johdolla.

– Tenttejä pitäisi ennen kaikkea kehittää palvelemaan tavallista yleisöä, joilla ei ole aikaa seurata politiikkaa jatkuvasti.

Myös perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo haluaisi uudenlaisia vaalitenttejä.

– Voisi miettiä, pitäisikö tenttien rakennetta ja sisältöä muuttaa. Samoista aiheista puhuvat päät huutavat kilpaa toimittajien kanssa – ei se puhuttele äänestäjiä kuin ehkä kerran. Ehdokkaat voisi pistää esimerkiksi enemmän haastamaan toisiaan ja väittelemään keskenään.

Yhteistä koordinointia vaalitenteistä on jo nyt, mutta sitä voisi olla enemmänkin. Puoluesihteerit käyvät jo nyt läpi monia käytännönasioita keskenään, joten tämäkin aihe asialistalle sopisi, sanoo Asmo Maanselkä (kd.).

– Usein samat kysymykset ja samat vastaukset kiertävät tentistä toiseen. Nyt on onneksi ollut hiukan edellisvuosia enemmän teemoittain vaihtelua tenttien kysymyksissä. Vaihtelua voisi vielä lisätä, Maanselkä sanoo.

– Voisi olla järkevää että koordinoisimme puolueiden välillä, mihin kaikkiin tentteihin puheenjohtajat osallistuvat. Muuten on riskinä että puheenjohtajatenttien määrä räjähtää kun kaikki haluavat järjestää omia puheenjohtajatenttejään, Fredrik Guseff (r.) sanoo.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
tarja.koljonen@uutissuomalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi