Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sähkötapaturma

Muuntamon suurjännite oli viedä hengen

Savon Voiman kaapelointi sai järkyttävän käänteen Pielavedellä. Tukesin mukaan onnettomuudessa on outoja piirteitä.

Kaapelointityöt Pielaveden kirkonkylän uudella puistomuuntamolla ovat seisahtuneet. Urakka jatkuu keväällä. Kuva: Petri Karvinen

Sähköyhtiö Savon Voiman työmaalla Pielavedellä sattui tänä talvena vakava tapaturma. Kaapelointitöissä ollut työntekijä sai kehoonsa sähköiskun, joka olisi pahimmassa tapauksessa riittänyt viemään hengen.

Työmaalla tehtiin säävarman sähköverkon maakaapelointia. Urakasta vastanneen Eltel Networks Oy:n toimitusjohtajan Juha Luusuan mukaan tapaturma sattui maansiirtotöissä olleelle alihankkijan työntekijälle.

– Sähkömies käänsi hetkeksi selkänsä ja lähti käymään autollaan. Tällä välin kaksi työmaan maanrakentajaa päätti viedä käsittelemänsä maakaapelin puistomuuntamon sisälle, hän kertoo.

– Muuntamoon ei missään nimessä saa astua kukaan muu kuin sähköammattilainen. Osaamattomalta voi lähteä siellä vaikka henki, Luusua huokaa.

Kuolema on ollut lähellä ja hölmöilty on. Lasse Kurronen
Kuva: Mikko Pitkänen

Karmiva sähköisku

Maanrakentaja sai 20 kilovoltin suurjänniteiskun. Tapaturma ei jäänyt pielavetisiltä huomaamatta, sillä koko kirkonkylän sähköt katkesivat tapauksen johdosta ainakin varttitunniksi.

Turma sattui maanantaina 10. joulukuuta iltapäivällä. Itä-Suomen aluehallintovirasto on tutkinut tapauksen yksityiskohtia pian kuukauden ajan.

– Katsomme, onko työsuojelullisesti kaikki mennyt niin kuin piti, tarkastaja Lasse Kurronen kertoo.

– Joitakin asianosaisia pitää vielä kuulla. Varmaa on, että tapaus on ollut vakava, kuolema on ollut lähellä ja hölmöilty on, hän tyytyy kommentoimaan.

Työsuojeluvastuu tapauksessa on Eltel Networksilla. Toimitusjohtaja Luusua ei lähde ennakoimaan, mitä selvityksessä käy ilmi.

Myös Itä-Suomen poliisi sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes odottavat Avin selvitystä. Toistaiseksi kumpikaan ei ole käynnistänyt tapauksesta omaa tutkintaa.

– Sähköiskusta ei ollut vaaraa sivullisille. Myös asianosaisella kävi tuuri, sillä pahoista palovammoista huolimatta hän on hengissä, Luusua kertoo.

Kummallinen onnettomuus

Tukesin ylitarkastaja Timo Iholin pitää Pielaveden onnettomuutta harvinaisena ja kummallisena. Hän ei muista virastonsa saaneen aikoihin ilmoituksia tapauksista, joissa sähkötyömaalla työskentelevä saa suurjänniteiskun.

– Miten on mahdollista, että maanrakentajat ovat voineet mennä muuntamon sisään? Työturvallisuus on tänä päivänä sellaisella tasolla, ettei tällaista enää tapahdu, Iholin ihmettelee.

Iholinin mukaan Tukes saa vuosittain tietoonsa noin 60 sähkötapaturmaa. Näistä virasto tutkii kuolemaan johtaneet, vaaralliset ja erityisen vakavat tapaukset.

Jos Tukes havaitsee urakoitsijan toiminnassa puutteita, se voi ääritapauksissa viedä siltä jopa alan toimiluvat.

– Se on tosin todella harvinaista. Yleensä annamme varoituksen, jos huomautettavaa on.

Esitutkinta valmistunee pian

Avin työsuojeluhallinto arvelee, että Pielaveden tapauksen tutkinta saadaan valmiiksi lähiviikkoina. Tämän jälkeen se antaa selvityksensä muille viranomaisille, jotka tekevät omat johtopäätöksensä.

Savon Voiman verkostopäällikkö Pekka Miettinen kertoo, että iskun saanut työntekijä on ukrainalainen.

– Eltel käytti työmaallaan virolaista alihankkijaa, joka oli hankkinut työntekijänsä omia reittejään, Miettinen sanoo.

– Tällainen ketjutus ei ole työmaillamme mitenkään tavatonta. Useimmat työntekijät ovat pohjoissavolaisia, mutta lain vaatimaa maakaapelointia on niin paljon, että joskus urakoitsijat turvautuvat ulkomaalaiseen työvoimaan.

Vakavat sähköturmat

Vain muutama vuodessa

Joulukuu 2018: Maanrakentaja sai suurjännitteen kehoonsa asentaessaan kaapelia puistomuuntamoon Pielavedellä. Ei henkivahinkoa.

Elokuu 2017: Asentaja oli purkamassa betonielementtikuormaa autonosturilla, kun hän sai sähköiskun läheisen sähkölinjan kautta ja kuoli.

Heinäkuu 2017: Kuorma-auton kuljettaja oli kuorma-auton vieressä nostamassa säiliötä tyhjennysasentoon, kun säiliö osui alueen yläpuolella kulkevaan sähkölinjaan. Kuljettaja piti osumahetkellä kiinni nostolaitteen kytkimistä, loukkaantui vakavasti ja menehtyi myöhemmin.

Joulukuu 2015: Henkilö menehtyi sähköiskuun kiivettyään junan katolle.

Huhtikuu 2015: 30-vuotias mies oli tuntemattomasta syystä noussut tavaravaunun katolle. Hän sai sähköiskun ja menehtyi todennäköisesti välittömästi.

Tammikuu 2015: Putkiasentaja sai tappavan sähköiskun kylpyhuoneen valaisimen pistorasiaan liittämänsä työkoneen kautta.

Lähde: Tukes
Petri Karvinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi