Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Monet vanhemmat tekisivät nykyistä enemmän osa-aikatyötä - miesten perhevapaisiin suhtaudutaan edelleen nuivasti

Kuva: Mirja Hussain

Työn ja perhe-elämän yhdistäminen on monille vanhemmille vaikeaa. Monilla työpaikoilla käytetään jo sujuvasti keinoja, joilla kokonaisuutta voi helpottaa. Toisaalta kaikkialla ei vielä ymmärretä, että jo pienillä keinoilla voi vaikuttaa työntekijöiden jaksamiseen. Jaksamista voivat edesauttaa esimerkiksi joustavat työn alkamis- ja päättymisajat, sanoo erityisasiantuntija Anna Kokko Väestöliitosta.

– Yhdellä työpaikalla työvuoro ruuhkautui aina lopussa niin, ettei vanhempi päässyt hakemaan lastaan ajoissa hoidosta. Kun asiaa pohdittiin, työntekijöille räätälöitiin siirtymäaika vuoronvaihtoon niin, että jokainen pääsi lähtemään ajoissa kotiin.

Asenteet muuttuneet

Työpaikkojen asenteet ovat muuttuneet perhemyönteisemmiksi, mutta yhteiset pelisäännöt erilaisista käytännöistä saattavat puuttua.

– Yhä on myös vanhakantaisia asenteita: joissain organisaatioissa katsotaan edelleen nuivasti, jos mies jää perhevapaalle. Aina etätöihinkään ei kannusteta, vaikka moni työntekijä mieltää kotona työskentelyn hyvin tehokkaaksi.

Kokko muistuttaa, että joustoissa on aina huomioitava työn luonne ja työtehtävät. Lyhennetty työaika ei onnistu, jos työntekijä joutuu tekemään lyhyemmällä työajalla ja pienemmällä palkalla entiset työt.

– Palomies ei voi sammuttaa paloa etänä, mutta esimerkiksi hoiva-alalla etävastaanotot ovat lisääntyneet.

Toimeentulo huolestuttaa

Tutkimusten mukaan suomalaiset vanhemmat tekisivät nykyistä enemmän osa-aikatyötä, jos se olisi taloudellisesti mahdollista, Kokko sanoo.

– Perheen sisällä vanhempien välistä ansiokuilua voi yrittää keventää niin, että vanhemmat tekevät vuorollaan lyhyempää työaikaa. Kaikissa perheissä tämä ei ole mahdollista.

Tällä hetkellä yksi oire työ- ja perhe-elämän yhdistämisen vaikeuksista on Kokon mukaan se, että lapsia hankitaan vähemmän kuin toivotaan.

Tanska on Kokon mukaan ollut yksi edelläkävijämaa perheystävällisyydessä. Tanskassa pyritään toteuttamaan erilaisia joustoja, jotta lasten ja muiden perheenjäsenten asioiden hoitaminen onnistuisi.

Matalan kynnyksen palveluita

Yhteiskunnalta Kokko peräänkuuluttaa perheille matalan kynnyksen palveluja, joista leikattiin 1990-luvun laman myötä.

– Matalan kynnyksen palvelut ovat parasta ennaltaehkäisyä. On kuitenkin hyvä, että asioista puhutaan jo aiempaa avoimemmin ja apua uskalletaan vaatia.

Perheiden hyvinvoinnin tueksi Kokolla on yksi arkinen resepti koteihin.

– Raivatkaa häiriötöntä aikaa tehdä asioita yhdessä ja jutelkaa paljon.

Saija Kauhanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi