Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomalaiset ovat keskimäärin piirun verran oikeistolaisia

Oikeistoon itsensä sijoittavien osuus on kuitenkin vähentynyt kolmessa vuodessa.

Vanhetessaan ihmiset sijoittavat itsensä enemmän oikeistoon kuin nuorempana. Kunnallisalan kehittämissäätiö tutki suomalaisten sijoittumista oikeisto-vasemmisto-ulottuvuudella. Kuva: Päivi Liimatainen

Suomalaiset sijoittavat itsensä poliittisella kartalla keskimäärin piirun verran oikealle.

Tieto ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmasta joulukuun 2018 Ilmapuntari-tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten sijoittumista oikeisto–vasemmisto -ulottuvuudelle.

Tutkimuksessa vastaajia pyydettiin sijoittamaan itsensä viisiportaiselle oikeisto–vasemmisto-akselille. Suomalaisista reilu neljännes (29 prosenttia) sijoittaa itsensä enemmän tai vähemmän oikeistoon. Yli neljännes (27 prosenttia) arvioi sijoittuvansa keskelle. Noin neljännes (25 prosenttia) sijoittaa itsensä enemmän tai vähemmän vasemmistoon.

Samansuuntainen tulos saatiin aiemmassa tutkimuksessa vuonna 2015. Niiden osuus, jotka sijoittavat itsensä enemmän tai vähemmän oikeistoon on vähentynyt jonkin verran (32 prosentista 29 prosenttiin).

Miesten keskuudessa on enemmän oikeistoon samaistuvia kuin naisten parissa. Naisten joukossa huomattavan moni (25 prosenttia) ei pysty sijoittamaan itseään oikeisto–vasemmisto-ulottuvuudelle. Kaikilla iän myötä painotus oikealle vahvistuu.

Eniten oikeistoon suuntautuvia on ylempien toimihenkilöiden (51 prosenttia), yrittäjien (46 prosenttia) ja akavalaisten (41 prosenttia) joukossa. Vasemmistoon suuntautuvia ovat vahvimmin SAK:n (38 prosenttia) ja STTK:n (37 prosenttia) jäsenet, pienituloisimmat (36 prosenttia) ja yksin asuvat (32 prosenttia).

Puolueiden kannattajien vastausten perusteella kokoomuslaiset ovat oikeistolaisia. Perussuomalaiset ja ryhmä ”muut puolueet”, joihin muun muassa RKP:n ja kristillisdemokraattien kannattajat lukeutuvat, ovat oikeistokeskustalaisia: Keskustalaiset ovat keskustaoikeistolaisia, SDP:n ja vihreiden kannattajat ovat vasemmistokeskustalaisia ja vasemmistoliittolaiset ovat vasemmistolaisia.

Rajan ylitys vaikeaa

Enemmän kuin kaksi viidestä (44 prosenttia) sanoo, että vasemmisto–oikeisto-rajan ylittäminen vaaleissa olisi enemmän tai vähemmän vaikeaa. Hankalinta se on kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajille. Kolmannekselle (32 prosenttia) rajan ylittäminen olisi erittäin tai melko helppoa. Keskimääräistä ongelmattomampaa se on perussuomalaisten ja vihreiden kannattajille. Joka neljäs (24 prosenttia) ei osaa arvioida rajan ylittämisen vaikeutta tai helppoutta.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1–5.12.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 020. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi