Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jussi Niinistö teetti oman kolikon - "Mallia on haettu USA:sta"

Kuva: Tapio Paappanen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on teettänyt nimeään kantavan puolustusministerin kolikon.

Jussi Niinistön erityisavustaja Juha Marteliuksen mukaan Niinistön edeltäjillä ei ole ollut käytössä vastaavaa tapaa muistaa, vaan kolikko on kehitetty Niinistön ministerikaudella.

– Mallia on haettu USA:sta, jossa vastaavia kolikkoja jakavat yleisesti puolustus- ja turvallisuusalan toimijat, kuten ministerit, kenraalit tai tiettyjen tahojen päälliköt. Kolikkoa jaetaan siellä muistoksi hyville yhteistyökumppaneille, kertoo Martelius.

Puolustusministerin kolikon suunnitteli Marteliuksen mukaan Jussi Niinistö yhdessä edellisen adjutanttinsa kanssa. Marteliuksen mukaan kolikkojen tilaukset aloitettiin vuonna 2016. Sipilän hallitus nimitettiin toukokuussa 2015.

– ­Puolustusministeriössä kansliapäälliköillä on myös omat kolikkonsa, kuten myös esimerkiksi Puolustusvoimien komentajalla on omansa, kertoo Martelius.

Marteliuksen arvion mukaan puolustusministerin kolikkoja on teetetty joitakin satoja kappaleita. Sata kappaletta kolikkoja maksaa hänen mukaansa 900 dollaria eli nykykurssilla 780 euroa.

– En tiedä tarkkaa summaa, joilla näitä on teetetty, mutta rahallisesti tällainen tapa muistaa on huokea. Valtiolle ostetaan turhempaakin. Tämä on ihmisille mieleenjäävä tapa muistaa ja kiittää yhteistyökumppaneita, kommentoi Martelius.

Marteliuksen mukaan puolustusministerin kolikkoa ei jaeta rutiininomaisesti tai sattumanvaraisesti. Kolikkoja jaetaan liittyen maanpuolustukseen.

– Kolikon saaminen vaatii, että ministerillä on positiivinen ja henkilökohtainen maanpuolustukseen liittyvä suhde saaja­tahon kanssa. Kolikon saaminen edellyttää kanssakäymistä ja on ministerin kiitos hyvin tehdystä työstä tai maanpuolustukseen liittyvästä teosta, kertoo Martelius.

Anna Kivinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi