Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Sattumanvaraisuuden ilmapiiri on vaarallinen pienille maille" – Ilkka Kanervan kansanedustajauran alussa vallinnut optimismi on vaihtunut pessimismiin

Lahdessa puhuttiin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pubissa. "Globaalit asiat eivät ole munkkilatinaa tai tähtitiedettä", sanoo kansanedustaja Mika Kari.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mielestä EU on "hemmetin huonossa kunnossa".

Kansainvälinen turvallisuustilanne ei juuri tarjoa ilonaiheita, sanoo eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.). Kanervan ura kansanedustajana alkoi vuonna 1975, jolloin Helsinki isännöi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssia ETYKiä.

– Silloin vallitsi hirveän vahva myönteinen kevättuuli. Optimismi oli vallannut koko Euroopan. Olen pakotettu sanomaan, että minusta on tullut tämänhetkinen pessimisti.

Kanerva pitää tilannetta vakavana, koska hänen mukaansa kortteja pelataan pois pieniltä valtioilta.

– Sääntöpohjaisesta systeemistä on siirrytty sattumanvaraisuuden ilmapiiriin. Tämä on vaarallista peliä meidän kannaltamme.

Kanervan mukaan esimerkiksi asevarustelukilpailuun liittyviä sopimuksia ollaan repimässä.

– Laskun maksavat eurooppalaiset kansakunnat. Nyt on tehtävä kaikkemme, että päästäisiin säälliseen rauhanomaiseen kehitykseen.

Ilmastonmuutos näkyy

Lahdessa puhuttiin perjantaina ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ravintola Teerenpelissä teemalla "Globaali maailma – rauhasta ilmastonmuutokseen". Ilmaston lämpenemisen seuraukset ovat jo nähtävissä, ja ne tulevat vaikuttamaan merkittävästi ihmisten arkeen ja elämään, huomautti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Tilanteessa tarvittaisiin paljon vahvaa kansainvälistä yhteistyötä. Kehitys on pikemminkin hajaannuksen suuntaan. Myös EU:n sisällä yhtenäisyys monella tavalla rakoilee.

"EU huonossa kunnossa"

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei useinkaan käsitellä kansan parissa, sanoo kansanedustaja Mika Kari (sd.). Kuva: Juha Peurala

Lahtelainen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) kertoi uskoneensa maailman muuttuneen parempaan suuntaan, kun Neuvostoliitto katosi kartalta.

– Maailman raadollisuus on tullut uudella tavalla esiin. Pienten maiden etu on, että voimme neuvotella isojen kanssa. Suurin huoleni on, että tämä ei jatkukaan, vaan palataan sellaiseen aikaan, joka oli jatkuvan pelon aihe.

Maailman raadollisuus on tullut uudella tavalla esiin. Kansanedustaja Mika Kari (sd.)

Kansanedustajakolmikolla on yhteinen huoli EU:n tilanteesta. Kanervan mielestä unioni on "hemmetin huonossa kunnossa".

– Jos pöytään kokoontuvat Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat, ei siellä koskaan EU:ta näy. Jos emme kykene Euroopassa ratkaisemaan Ukrainan sotaa, kuka meitä noteeraa yhtikäs mihinkään. Ukraina pitää ensin ennen kuin Euroopan merkeissä saadaan mitään toiminnallisesti kunnollista aikaan. Se edellyttää kunnollista dialogia, hän katsoo.

Suomelle tärkeää on Kanervan mukaan "DDR" eli diplomatia, defense (puolustus) ja resilienssi (sietokyky).

Montako hävittäjää?

Näkemyseroja panelistien kesken syntyi, kun yleisöstä kysyttiin, montako uutta hävittäjää Suomen olisi hankittava. Kanervan mielestä oikea määrä on Puolustusvoimien esittämät 64.

– Lukua ei oteta turkin hihasta, vaan se perustuu tarkkaan strategiaan. Pitää olla rankat perusteet sille, että olisimme pubiporukalla eri mieltä strategian oikeellisuudesta.

Andersson katsoo, että kymmenien miljardien eurojen investoinnista on käytävä avointa keskustelua.

– Kaiken järjen mukaan esimerkiksi hävittäjämallin pitäisi vaikuttaa. Ei voi olla niin, että Puolustusvoimat on kriittisen kansalaiskeskustelun ulkopuolella.

Kari ei ottanut kantaa koneiden määrään.

– Katsotaan maanpuolustuksen tarpeet. Kolmen vuoden päästä pitää sanoa, kuinka monta. Silloin tehdään ratkaisu konetyypistä. Siihen asti tehdään valmistelua ja käydään poliittista keskustelua.

"Ei munkkilatinaa"

Karin mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyy huolia, joita ei useinkaan käsitellä kansan parissa.

– Tällainen tilaisuus oli tarkoitus järjestää jo toukokuussa. Sitten Kanerva joutui lähtemään neuvottelemaan Kiovaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tehtävissä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä globaalit asiat eivät ole munkkilatinaa tai tähtitiedettä, vaan asioita ja ilmiöitä, jotka vaikuttavat laajasti.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi