Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näkökulma: Hallituksen lakiesitys uhkaa tuhota ainoan toimivan osan terveydenhuoltoamme

Vain hetki sitten anestesiaa vaativa leikkaustoiminta kiellettiin hyvin toimivilta julkisilta aluesairaaloilta, joista moni on joutunut lopettamaan toimintansa.

Tekonivelleikkaus Keski-Suomen keskussairaalassa käynnissä. Kuva: Matti Salmi

Hallituksen esittämät muutokset terveydenhuoltolakiin ovat erittäin huolestuttavia julkisen erikoissairaanhoidon kannalta.

Portti yksityiselle leikkaustoiminnalle on aukeamassa tavalla, joka pahimmassa tapauksessa tuhoaa ainoan toimivan osan terveydenhuoltojärjestelmäämme.

Hallitus esittää, että anestesiaa vaativia leikkauksia voisi tehdä myös yksiköissä, joissa ei ole ympärivuorokautista päivystystä, kunhan asiasta on sovittu erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa, eikä matka päivystykseen ole yli 30 minuuttia. Aiemmin päivystys vaadittiin kaikilta yksiköiltä.

Vain hetki sitten kyseinen leikkaustoiminta kiellettiin hyvin toimivilta julkisilta aluesairaaloilta, joista moni on joutunut lopettamaan toimintansa. Nyt samat anestesiaa vaativat leikkaukset ojennetaan hopeatarjottimella yksityisille. Lakiesitys tuntuu pieneltä yksityiskohdalta, muttei todellisuudessa ole sitä.

Moni sairaanhoitopiiri huolissaan

Moni sairaanhoitopiiri on uudistuksesta huolissaan, eikä syyttä, sillä julkista ja yksityistä leikkaustoimintaa kohdeltaisiin eriarvoisesti.

Julkisen sektorin tehtäväksi jäisi raskaan ja kalliin päivystyksen järjestäminen, sen sijaan yksityissairaalat saisivat leikata ilman velvoitetta päivystyksestä – ja mikäli potilaalle tulisi leikkauksessa komplikaatioita tai korjausleikkauksen tarvetta, yksityinen yritys saisi kuljettaa potilaan julkiseen sairaalaan ”korjattavaksi” julkisin varoin.

Julkisia sairaaloita velvoitettaisiin lisäksi toimimaan päivystävänä tukisairaalana yksityiselle leikkaustoiminnalle.

Lakiesityksessä todetaan kauniisti, että sen tavoitteena on yksityisten ja julkisten palveluntuottajien yhdenvertainen kohtelu ja leikkaustoiminnan laadun ja potilasturvallisuuden varmistaminen.

Sisäsivulla todetaan kuitenkin toinen, ehkäpä se todellinen tavoite: ”uudet säädökset antaisivat yksityisille toimijoille laajat mahdollisuudet tarjota leikkauspalveluita sairaanhoitopiirien keskussairaaloiden sijaintikaupungeissa ilman merkittävää kustannusten lisääntymistä, koska omaa päivystystä ei vaadittaisi”.

Lakiesityksestä annetussa lausuntopalautteessa näkyy julkisen sektorin närkästys.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri toteaa, että sairaanhoitopiireille jäisi päivystyksen ja komplikaatioiden hoito.

Lääkäripako on mahdollinen

Kaikkein huolestuttavinta on kuitenkin todennäköinen osaajakato julkisista sairaaloista. Jos yksityinen terveyspalveluyritys maksaa parempaa palkkaa, eikä päivystää tarvitse, miksi ihmeessä kokenut lääkäri jäisi julkiselle puolelle, jos yksityiselläkin saisi tehdä nukutusta vaativia leikkauksia?

Kun tarpeeksi monta leikkaavaa lääkäriä ostetaan yksityispuolelle, syntyy tilanne, jossa sairaalat eivät enää pysty leikkaamaan potilaita hoitotakuun määräämässä ajassa, ja – näin valinnanvapauslakiluonnos määrää – tällöin julkisen sairaalan on pakko tarjota potilaalle asiakasseteliä yksityiseen leikkaukseen.

Kierre on valmis, julkinen erikoissairaanhoito rapautettu ja seuraavaksi leikkaustoiminnan hinnat nousevat taivaisiin. Perusterveydenhuollossa kuvio on jo nähty.

Päättäjien kannattaa olla nyt hereillä.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen sote-asioihin perehtynyt toimittaja.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi