Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Henkilökortti nousi hittituotteeksi – pakollinen se ei kuitenkaan ole

Henkilökorttien suosion syynä on lakimuutos sähköisestä tunnistamisesta. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Poliisille alkoi ennen vuodenvaihdetta tulvia runsaasti hakemuksia henkilökortista, ja sama vauhti jatkuu edelleen. Korttien toimitusajat ovat suuren kysynnän vuoksi pidentyneet viikosta noin kolmeen viikkoon.

Henkilökorttien suosion syynä on lakimuutos sähköisestä tunnistamisesta. Vuoden alusta lähtien ajokortti ei enää kelpaa, kun asiakas hakee vahvaa sähköistä tunnistusvälinettä, kuten verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Tähän tarvitaan passi tai henkilökortti.

Passihakemukset eivät kuitenkaan ole lisääntyneet, ja niitä ehditään käsitellä tavalliseen tahtiin.

Kun toissa vuonna henkilökorttia haki noin 200 000 ihmistä, viime vuonna hakemuksia tuli jo 250 000.

– Kasvu näkyi loppuvuodesta alkaen. Vuotta aikaisempaan verrattuna joulukuun hakemusten määrä kasvoi nelinkertaiseksi, kuvailee ylitarkastaja Juhani Ruutu Poliisihallituksesta.

Pankkitunnuksia tarvitaan paitsi pankkiasioiden hoitamiseen myös monien viranomaisten palveluihin kirjautumiseen.

Vääriä käsityksiä uudistuksesta

Henkilökortteja ei ole ehditty valmistaa räjähdysmäisen kysynnän tahdissa. Toimitusaikoja pyritään nopeuttamaan, mutta vielä ei tiedetä, milloin palataan normaaliin tilanteeseen.

Eräänlaisena yllätyksenä voi pitää sitä, että henkilökorttien kysyntä on kasvanut toisin kuin passien, jotka palvelevat myös ulkomaille matkustavia. Ruutu kuitenkin muistuttaa, että henkilökorttikin käy matkustusasiakirjana 28 maassa Euroopassa.

Hän arvelee, että henkilökortti on myös voitu virheellisesti ymmärtää pakolliseksi hankinnaksi. Lakimuutos koski kuitenkin vain vahvan sähköisen tunnistusvälineen hakemista. Ajokortilla voi edelleen tunnistautua useimmissa arjen tilanteissa.

– Moni toki kokee henkilökortin myös käteväksi ja monipuoliseksi tuotteeksi, jota on helppo kantaa mukana.

Lakimuutosta perusteltiin sillä, että ajokortti ei ole virallinen todistus henkilöllisyydestä vaan todistus ajo-oikeudesta. Ajokortti ei myöskään kelpaa enää tunnistautumiseen, kun noutaa myönnettyä passia tai henkilökorttia esimerkiksi R-kioskilta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi