Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Syke sai useita ilmoituksia sinivihreästä jäästä Suomenlahdella – varmistui sinileväksi

Levä pystyy muodostamaan massaesiintymiä myös viileässä vedessä ja jopa jään alla. LEHTIKUVA / HANDOUT / SEPPO KNUUTTILA / SYKE

Suomenlahdella on tänä talvena havaittu sinilevää ensimmäistä kertaa vuosiin talviaikaan.

Suomen ympäristökeskus Syke kertoo saaneensa tammikuun alkupuolella useita ilmoituksia sinivihreäksi värjäytyneestä jäästä. Vesi- ja jäänäytteiden avulla värjäytymisen aiheuttajaksi varmistui yleinen Aphanizomenon-sinilevän massaesiintymä. Näytteet otettiin Pernajanlahdelta 7. tammikuuta.

Ympäristökeskuksen mukaan levä pystyy muodostamaan massaesiintymiä eli sinileväkukintoja myös viileässä vedessä ja jopa jään alla.

– Kuolevista sinilevä- eli syanobakteerisoluista vapautuva yhteyttämispigmentti, fykosyaniini, voi värjätä vettä, rantaa ja jäätä turkoosin sinertäväksi. Parempikuntoiset sinileväsolut ovat vielä väriltään vihreitä. Lumisade on jo todennäköisesti peittänyt alleen valtaosan jäärailoissa alkuviikosta hyvin näkyvillä olleista sinileväesiintymistä, tutkija Sirpa Lehtinen Sykestä sanoo tiedotteessa.

Syksyllä ilmoituksia turkooseista maalimaisista esiintymistä

Myös syksyn aikana Suomen ympäristökeskukseen tuli tavallista enemmän ilmoituksia myöhäisistä sinileväkukinnoista ja turkooseista maalimaisista esiintymistä Suomenlahden rannoilta.

Syys-marraskuu ja joulukuukin olivat tavanomaista lämpimämpiä. Ajankohtaan nähden normaalia lämpimämpi merivesi on voinut edistää sinilevän kasvua, Syke kertoo.

Aiempina talvina sinilevistä ei ole tullut ilmoituksia Sykeen. Tähän vuodenaikaan 2000-luvun alussa ja vuonna 2012 Sykeen ilmoitettiin jään alaisesta Aphanizomenon-kukinnasta Suomenlahdella. Myös vuosilta 1993–1998 on muutamia näytetuloksia kyseisen levän esiintymisestä Suomenlahdella joulukuun alun ja helmikuun lopun väliseltä ajalta.

Syken mukaan Aphanizomenon-suvun sinilevien ei tiedetä muodostaneen myrkyllisiä esiintymiä Itämeressä, mutta järvistä otetuissa näytteissä on tavattu myös kyseisen suvun myrkkyjä tuottavia kantoja.

Runsaimmin levää esiintyy tyypillisesti heinä-elokuussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi