Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Turun terrori-iskusta tuomittu puukottaja ei halua osallistua oikeudenkäyntiin

Turun hovioikeudessa päätettiin perjantaina´, että jutun pääkäsittely pidetään Turun vankilassa 11.-14. helmikuuta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Turun terrori-iskun hovioikeuskäsittely järjestetään Turun vankilassa viikolla seitsemän eli helmikuussa, päätti hovioikeus perjantaina. Sekä puolustus että syyttäjä haluaisivat kuulla kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksan yrityksestä käräjillä tuomittua Abderrahman Bouananea oikeudessa. Hän on kuitenkin asianajajansa Kaarle Gummeruksen mukaan ilmoittanut, ettei halua osallistua oikeudenkäyntiin.

– Bouanane on nyt sitä mieltä, ettei halua osallistua koko oikeudenkäyntiin. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että hänen mielensä voi muuttua, kun tullaan pääkäsittelyyn. Täytyy varautua siihen, että hän haluaa tulla kuulluksi tai ei halua tulla kuulluksi, Gummerus sanoi oikeudessa perjantaina järjestetyssä valmisteluistunnossa.

Istunnon jälkeen toinen jutun syyttäjistä, Sampsa Hakala totesi syyttäjien lähtevän siitä, että Bouanane saadaan kuultua.

– Se on meidän tarkoituksemme. Käräjäoikeudessahan tilanne oli se, että häntä ei saatu täysimääräisesti kuultua.

Terroristinen tarkoitus on käsittelyn keskiössä

Hovioikeuskäsittelyn keskiössä puolustuksen ja syyttäjien välillä on riita siitä, täyttääkö puukkoisku lain silmissä terroriteon määritelmän. Puolustus myöntää nyt hovioikeudessa syyllistyneensä murhiin ja niiden yrityksiin, mutta kiistää lain tarkoittaman terroristisen tarkoituksen. Vielä käräjäoikeudessa puolustus myönsi teot tappoina ja sellaisten yrityksinä.

Syyttäjien mukaan käräjäoikeuden tuomio on oikea eikä sitä ole aihetta muuttaa. Syyttäjät kertovat vaativansa Bouananelle samaa kuin käräjäoikeudessakin.

Gummeruksen mukaan käsittelyllä on merkitystä siksi, että on eri asia tulla tuomituksi terroristisista murhista kuin murhista.

– Elinkautinen on elinkautinen, mutta onko murhan elinkautinen sama kuin terroristisessa tarkoituksessa tehdyn murhan elinkautinen. Sillä voi olla merkitystä sitten vuosien päästä siihen, milloin hän vapautuu.

Sekä Gummerus että syyttäjät pitävät terrorismirikoksen käsittelyä merkittävänä myös oikeuskäytännön luomiseksi harvinaisesta rikosnimikkeestä.

Pääkäsittelyn on määrä kestää neljä päivää

Puolustus vaatii lisäksi kumoamaan korvauksia, jotka käräjäoikeus määräsi maksettavaksi puukkoiskun auttajalle ja uhrille Hassan Zubierille. Zubier on myöntänyt antaneensa virheellistä tietoa ansionmenetyksistään, ja häntä vastaan on aloitettu asiassa rikostutkinta.

Siitä, käsitelläänkö Zubierin korvauksia hovioikeusprosessissa, päätetään myöhemmin.

Oikeudenkäynnin varsinaisen pääkäsittelyn on määrä kestää neljä päivää.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi