Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lomaosakehuijausvyyhdin uhriksi joutui 86 ihmistä – asianomistajia myös Lahdessa ja Heinolassa

Pitkittynyt prosessi päättyi ehdollisiin vankeustuomioihin.

Kuva: Lehtikuvan arkisto

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut viisi miestä laajasta, valtakunnallisesta lomaosakehuijausten sarjasta vuosilta 2013–2016.

Rikossarjalla oli 86 asianomistajaa Kuopiossa, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Heinolassa, Hämeenlinnassa, Tampereella, Helsingissä, Turussa, Vantaalla, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Virroilla ja Kihniössä. Eniten petoksia tehtiin Kuopiossa.

Miehet eri kokoonpanoissa erehdyttivät pääosin pariskuntia ostamaan viikko-osakkeen suomalaiseen lomakohteeseen kuten Tahkolle, Leville, Vuokattiin, Pyhälle tai vastaavaan paikkaan aikomattakaan toimittaa osakirjaa ostajalle tai maksaa vaihdosta menevää varainsiirtoveroa.

Huijatut oli kutsuttu esimerkiksi tilaisuuteen myymään oman entisen käyttämättömän lomaosakkeensa. Tilaisuudessa heille kerrottiin, että vanha lomaosake kannattaa vaihtaa isompaan ja laittaa myyntiin isompi ja uudempi kohde, jolle on jo ostaja tiedossa. Välirahaksi pyydettiin esimerkiksi 6 000 euroa ja ilmoitettiin, että uusi osake myydään aivan pian.

Todellisuudessa huijatut menettivät oman lomaosakekirjansa ja välirahan, mutta eivät saaneet mitään tilalle.

Poliisi takavarikoi lomaosakkeita yli miljoonan euron arvosta

Käräjäoikeus tuomitsi viisi miestä yhteensä 34 törkeästä petoksesta, 57 petoksesta, kolmesta rekisterimerkintärikoksesta, kahdesta kirjanpitorikoksesta ja yhdestä petoksen yrityksestä.

Rikosten uhrit käyttivät aikaa ja rahaa asian selvittelyihin paljon ennen kuin vyyhti lähti selviämään poliisille. Poliisi otti esitutkinnan aikana takavarikkoon arviolta yli miljoonan euron arvosta lomaosakkeita, jotka käräjäoikeus määräsi nyt palautettaviksi oikeille omistajilleen.

Oikeudenkäynti asiassa aloitettiin viime lokakuussa, mutta keskeytettiin välillä syyttäjän ja syytettyjen neuvotteluja varten. Viisi syytettyä tunnustivat lopulta syytteet tuomarille. Käräjäoikeus lievensi rangaistuksia siksi, koska katsoi syytettyjen myöntäneen rikokset niin, että se edisti oikeudenkäynnin joutuisuutta.

Lue myös: Pikasyyttämisestä rohkaisevia kokemuksia - kyseessä esimerkiksi liikennejuopumus, vahingonteko tai huumausaineen käyttörikos
 

46-vuotias mies tuomittiin kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja kolmeksi vuodeksi liiketoimintakieltoon. Hänet määrättiin maksamaan korvauksia ja kuluja uhreille yli 193 000 euroa. Kaikki korvaukset määrättiin osin yhteisvastuullisesti maksettaviksi tuomittujen kesken.

61-vuotias mies tuomittiin kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan korvauksia noin 159 000 euroa.

34-vuotias mies tuomittiin 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen, kolmen vuoden liiketoimintakieltoon ja maksamaan korvauksia yli 28 700 euroa.

51-vuotias mies tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja noin 63 500 euron korvauksiin. 44-vuotias mies tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan korvauksia noin 13 600 euroa.

Tausta

Miljoonabisnes

Huijauksia tehdään Suomessa sekä suomalaisille myös Espanjassa, Albaniassa ja muissa lomakohteissa.

Usein huijattavan kerrotaan voittaneen arvalla tai asiakaskyselyssä, mutta voiton lunastaminen osoittautuu myyntiesittelyksi. Esimerkiksi 2 000 euron lomasetelien saamisen ehtona voidaan painostaa ostamaan jokavuotinen viikko tietyssä lomakohteessa.

Lomaosakkeensa myyjiä huijataan myös, koska osa todella haluaa päästä eroon osakkeestaan ja uskoo siksi puheita kannattavasta vaihdosta toiseen tuotteeseen.

Älä maksa isoa ennakkomaksua tuntemattomalle äläkä allekirjoita sopimusta, jota et ymmärrä.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi