Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vesihuoltomääräykset lievenivät taajamien ulkopuolella

Liittymispakkoa vesijohtoverkostoon ei enää ole.

Tämän vuoden alusta lähtien kiinteistöillä taajamien ulkopuolella ei enää ole pakkoa liittyä vesihuoltolaitoksen vesijohtoon. Kuva: Maija Yrjölä

Vesihuollon säädökset väljentyivät vuodenvaihteessa. Vesihuoltolaki muuttui liittämisvelvoitteen osalta 1.9.2014 siten, että taajamien ulkopuolisilla alueilla vesihuoltolaitoksen toiminta-alueilla kiinteistöä ei tarvitse liittää vesihuoltolaitoksen vesijohtoon, jos eräät ehdot täyttyvät.

– Vanhan pykälän eli tiukemman tulkinnan soveltamisen siirtymäaika päättyi 2018 vuoden lopussa, jonka jälkeen kaikissa tilanteissa sovelletaan väljempää sääntöä riippumatta siitä, milloin vesihuoltohanke on aloitettu. Toki jo sopimuksen tehneiden tai liittämään velvoitettujen kiinteistöjen tulee järjestelmiin liittyä, Suomen Kuntaliiton kuntatekniikan kehittämisen asiantuntija Tuulia Innala kertoo.

Laki on varsin monimutkaisesti kirjoitettu.

– Liittymispakkoa ei ole, jos kiinteistön vesihuoltolaitteisto on rakennettu ennen vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksymistä ja jos kiinteistöllä on käytettävissä riittävästi terveydensuojelulaissa säädetyt laatuvaatimukset täyttävää talousvettä.

Sama selkosuomeksi:

– Jos omassa kaivossa on vettä riittävästi ja se täyttää terveydensuojelulaissa säädetyt laatuvaatimukset ja kaivo on ollut olemassa ennen toiminta-aluepäätöstä, niin vesijohtoverkostoon ei tarvitse liittyä.

Monimutkaiset säännökset

Myös jätevesien osalta laki väljentyy.

– Taajaman ulkopuolella kiinteistöä ei tarvitse liittää vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin, jos kiinteistön vesihuoltolaitteisto on rakennettu ennen vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksymistä ja jos jätevesien johtamisessa ja käsittelyssä noudatetaan, mitä ympäristönsuojelulaissa säädetään. Tilanne on sama, jos kiinteistöllä ei ole vesikäymälää ja sen jätevesien johtamisessa ja käsittelyssä noudatetaan, mitä ympäristönsuojelulaissa säädetään, Innala purkaa lakitekstiä.

– Säännökset ovat todella monimutkaiset, emmekä ole Kuntaliitossa erityisen tyytyväisiä näin hankalasti tulkittavaan laintilaan, Innala kommentoi.

Innala harmittelee lievennysten odottamattomia seurauksia. Jatkossa uusien verkostojen rakentaminen haja-alueilla vaikeutuu, kun niille ei löydy asiakkaita.

– Hajajätevesisäännösten lieventäminen vaikeutti yllättäen keskitetyn vesihuollon järjestämisen edellytyksiä. Lievennys voi aiheuttaa hankaluuksia niissä hankkeissa, joiden kannattavuus pohjautuu siihen, että toiminta-alueella mahdollisimman monella kiinteistöllä on velvollisuus liittyä uuteen vesihuoltoverkkoon. Oikeastaan näin lienee lähes kaikissa tapauksissa, koska kustannustehokkaan, toimivan ja turvallisen keskitetyn vesihuollon edellytys on aina riittävä asiakaspohja.

Timo Riistaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi