Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Minua saa nykäistä hihasta marketin jonossa" – Etelä-Suomen Sanomien uusi päätoimittaja Markus Pirttijoki aloitti työnsä

Pirttijoen mukaan Mediatalo ESAn talous on kunnossa, eikä henkilökunnasta tarvitse säästää.

Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki sai talokaupat tehtyä viime vuoden lopulla ja muutti juuri Lahteen rintamamiestaloon, joka ei "onneksi kaipaa remontointia". Perhe – vaimo, lapsi ja koira – muuttaa perässä kesällä. Kuva: Sami Lettojärvi

Tuoretta lahtelaista Markus Pirttijokea ei tulla näkemään niinkään kokkareilla ja edustustilaisuuksissa, "koska tuskin lukijatkaan kissanristiäisissä yleensä ovat". Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Pirttijoki haluaa olla helposti lukijan tavoitettavissa, mutta hieman eri tavalla:

– Minua saa tulla nykäisemään hihasta vaikka marketin kassajonossa. Minut saattaa nähdä myös Lahden kaupunginteatterilla tai Sibeliustalon konserteissa, sillä kulttuuri on minulle hyvin tärkeä henkireikä, hän kertoo.

Pirttijoki aloitti maanantaina työnsä Lahdessa. Hän kertoo seuranneensa digilehteä jo viime syksyisestä valinnastaan lähtien, mutta Päijät-Hämeessä on edelleen paljon sellaista, josta Pirttijoki ei vielä tiedä. Tuo tietämättömyys on hänestä myös hyvä asia.

– Nyt olen paikan päällä 100-prosenttisesti, ja tavoitteena on kiertää helmikuussa kaikki maakunnan kunnat. Sitten minulle saa antaa ruusuja ja risuja. Haluan olla ennen kaikkea Päijät-Hämeen asialla, eikä Päijät-Häme ole vain yhtä kuin Lahti. Haluan tietää, mitä maakunnalle ja sen ihmisille kuuluu.

Pirttijoen piti alun perin aloittaa ESS:n päätoimittajana helmikuussa, mutta hänen seuraajansa Kainuun Sanomien päätoimittajana, Sanna Keskinen, pääsi aloittamaan jo hyvissä ajoin oman työnsä. Pirttijoki ajoi autonsa uuden lahtelaiskotinsa pihaan myöhään sunnuntai-iltana – tai itse asiassa maanantain puolella.

– Talon meille myynyt oli ystävällisesti lainannut naapurista lumikolaa ja tehnyt pihasta lumityöt. Jouluvalotkin oli jätetty paikoilleen. Lahdessa on selvästi ystävällistä väkeä!

Olen ennen kaikkea äänitorvi päättäjien suuntaan. Päätoimittaja Markus Pirttijoki

Lukijatutkimus parhaillaan ulkona

Maakunnassa tapahtuu Pirttijoen käsityksen mukaan paljon, ja erityisen hieno asia Päijät-Hämeen kannalta on Pirttijoen mielestä se, että Lahti sai yliopistokaupunkistatuksen. Toinen merkittävä asia on H2O4u Finland -vedenpullottamon nouseminen kaupunkiin vielä tämän vuoden aikana. Kyse on 20–22 miljoonan euron investoinnista, rahoittajina singaporelainen sijoittaja Allan Poh ja perheen omistama vesisijoitusyhtiö Aqua-Matters Singapore.

ESS:n lukijatutkimus on parhaillaan ulkona, ja Pirttijoki odottaa kiinnostuneena sen tuloksia.

– Paikallisuus ja läheisyys ovat tärkeitä asioita Etelä-Suomen Sanomille, ja lukijatutkimuksen avulla saamme tietoa siitä, miten voisimme palvella lukijaa vielä paremmin kuin nyt. Lukijan pitää pystyä samaistumaan juttuaiheisiin. Aiheen lähestyminen akateemisen selvityksen kautta on se helpoin ratkaisu.

Lehden linja ei mullistu

Mediatalo ESA myytiin Keskisuomalainen-konsernille vuonna 2016. Pirttijoki kertoo ESAn talouden olevan nyt kunnossa, eikä henkilöstöstä ole tarvetta säästää.

– Koska talolla menee taloudellisesti hyvin, saamme tehdä myös päätökset itse. Näin se menee.

Pirttijoki sanoo päätoimittajan työn olevan paitsi lukijoiden palvelua myös markkinointia.

– Itse olen enemmän kallellaan markkinointiin kuin insinöörimäiseen otteeseen. Se, että minä aloitan työni, ei tarkoita linjanmuutosta. Ylipäätään lehden linjasta puhuminen on aikansa elänyttä, sillä lehdet eivät enää tunnusta puoluepoliittista väriä.

Pirttijoki ei halua julistautua tietyn asian tai ihmisryhmän asian edistäjäksi.

– Olen ennen kaikkea maakunnan puolustaja ja äänitorvi päättäjien suuntaan.

Etelä-Suomen Sanomien edellinen päätoimittaja Perttu Kauppinen siirtyi Iltalehteen uutispäätoimittajaksi huhtikuussa 2018.

Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja

Markus Pirttijoki, 43

Työskenteli aiemmin Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Tehnyt taloustoimittajan töitä Aamulehdessä ja Kauppalehdessä. MTV:llä talouden ja politiikan toimittajana ja uutispäällikkönä.

Ylioppilas. Suorittanut Aamulehden toimittajakoulun Aamulehden akatemian.

Perheessä vaimo, 12-vuotias poika ja Dogo argentino -koira.

Harrastaa sienestystä, laskettelua, hiihtoa, kulttuuria ja mökkeilyä.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi