Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ahvenanmaalla edelleen tuhannet vailla virtaa, korjaukset voivat viedä viikkoja

Tuulet ovat heikkoja kaikilla maa-alueilla, eikä sään aiheuttamista uusista sähkökatkoista ole riskiä. LEHTIKUVA / Jonas Edsvik

Aapeli-myrskyn jäljiltä oli perjantaina kello 17:n jälkeen vielä ilman sähköjä yli 6 300 asiakasta. Valtaosa sähköttömistä oli Ahvenanmaalla, missä oli Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan vielä sähköttä vajaat 5 500 asiakasta.

Sähköverkoista maakunnassa vastaava Ålands Elandelslag ei osannut verkkosivuillaan tarkkaan arvioida, kuinka kauan kestää, että sähköt saadaan kaikille palautettua, mutta alustavan arvion mukaan aikaa voi kulua jopa pari viikkoa.

Toiseksi eniten sähköttömiä talouksia oli Vaasan Sähköverkon alueella, yli 1 500. Yhtiö kertoi tiedotteessaan, että sähköjä palautetaan ensisijaisesti kiinteälle asutukselle, johon kuuluvista talouksista oli ilman virtaa iltapäivällä toistasataa. Loput sähköttömistä ovat vapaa-ajan asuntoja. Yhtiö jatkaa kaikkien vikojen korjaamista läpi viikonlopun.

Meriennätyksiä rikki

Aapeli rikkoi myös vajaan sadan vuoden mittaushistorian meriennätyksiä, kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä. Vedenpinta oli alempana kuin koskaan aikaisemmin kolmella paikkakunnalla Länsi-Suomessa.

Vaasassa merenpinta oli yli metrin alempana kuin tavallisesti. Ennätykset menivät rikki myös Raumalla ja Mäntyluodossa, joissa metrin raja ei kuitenkaan mennyt rikki.

Aikaisemmin on uutisoitu Aapelin muista ennätyksistä. Ahvenanmaan Kökarissa mitattiin Suomen merialueiden koko mittaushistorian kovin tuulennopeus: kymmenen minuutin keskiarvo oli 32,5 metriä sekunnissa. Edellinen Suomen ennätys oli 31 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli nousi reilusti yli hirmumyrskyrajan, kovimmillaan 41,6 metriin sekunnissa merellä.

Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi