Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ensi yönä riittäisi tähdenlentoja, mutta pilvet saattavat estää niiden näkymisen

Ensi yönä kannattaa suunnata katseensa taivaalle, sillä silloin voi nähdä selkeällä säällä taivaan täydeltä tähdenlentoja, kun kvadrantidien tähdenlentoparvi kohtaa Maan kiertoradan.

Tähdenlentoparvi koostuu komeetan tai asteroidin jättämistä pöly- ja kivivanoista, joissa osa osasista voi olla todella pieniä. Niistä muodostuu tähdenlentoja sen takia, että ne iskeytyvät Maan kiertoradalle erittäin kovalla nopeudella, mikä saa ne kuumenemaan ja näkymään kirkkaina valoina taivaalla.

Tähdenlennot alkavat näkyä heti puolenyön jälkeen. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo verkkosivuillaan, että eniten tähdenlentoja näkyy huomisen aamuyön tunteina.

Parhaiten tähdenlennot näkyvät maaseudulla, sillä kaupunkien valosaaste haittaa taivaan tarkkailua. Ennakkoon on arvioitu, että kvadrantidien aktiivisuus on 120, Tämä tarkoittaa sitä määrää tähdenlentoja, jonka voi nähdä tunnin aikana.

Vuonna 2014 tähdenlentojen aktiivisuus oli 300, mutta joskus on jääty alle sadankin.

Pilvet pimentävät taivaan

Suurimman esteen kvadrantidien näkemiseen muodostaa ensi yönä sää, sillä pilvipeite peittää taivaan liki koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan puolenyön tietämillä selkeää olisi lähinnä aivan itärajan tuntumassa, Ilomantsin ja Lappeenrannan itäpuolella. Toinen mahdollinen selkeä paikka olisi Meri-Lapissa: Torniojokilaaksossa ja Pellossa.

– Kun sitten mennään lähemmäs aamuneljää, taivas näyttäisi vähitellen selkenevän Pohjanmaalla, mutta toisaalta Lapissa pilvistyy, ennakoi päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.

– Toki pilvisyydessä voi olla ajoittain aukkoja, sitähän ei pysty varmuudella sanomaan, mutta pääsääntöisesti näyttää nyt tähdenlentojen tarkkailu aika huonolta, Hoppula jatkaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi