Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Leipäjonot ovat pidentyneet, kertovat ruoka-avun tarjoajat – "Mukana on ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tipahtaneet yhteiskunnan verkoista"

Hurstin Laupeudentyö järjesti jouluaattona myös perinteisen yksinäisten ja vähävaraisten joulujuhlan Helsingin Messukeskuksessa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Leipäjonot ovat pidentyneet eri puolilla Suomea. STT:n haastattelemat ruoka-avun tarjoajat kertovat syyksi muun muassa hallituksen räätälöimän aktiivimallin, joka leikkaa työttömyyskorvauksia, jos työtön ei onnistu täyttämään aktiivisuusehtoaan esimerkiksi tekemällä satunnaisia työkeikkoja.

Esimerkiksi Helsingin Kalliossa ruokaa jakavan Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön ruokajonoissa on joka kerta 2 800–3 200 avun tarvitsijaa, kertoo toimintaa pyörittävä Heikki Hursti. Hänen mukaansa määrä on muutama sata enemmän kuin viime vuonna.

Hurstin Laupeudentyö järjesti jouluaattona myös perinteisen yksinäisten ja vähävaraisten joulujuhlan Helsingin Messukeskuksessa. Kaikille avoimessa juhlassa oli jouluruokaa tarjolla 1 600:lle.

Suurin osa ruuasta oli saatu lahjoituksina yrityksiltä, ja tarjoiluista vastasivat vapaaehtoiset.

– On ollut ennätysmäärä vapaaehtoisia tekemässä juhlaa juhlaksi, lähemmäs 200 ihmistä. Saatiin nopeasti pöydät ja kaikki laitettua, Hursti sanoi. Hän kertoi, että päivällä väkeä virtasi koko ajan lisää.

Yksi joulujuhlan vieraista oli Mia Nyman, joka saapui paikalle ensimmäistä kertaa juhlissa vuosia käyneen ystävänsä pyytämänä.

– Onhan täällä aika hyvät juhlat. Onhan tämä kiva, että vähävaraisille on tällaisia juhlia järjestetty, Nyman kertoi STT:lle paikan päältä.

Myllypurossa jyrkkää kasvua

Helsingin Myllypurossa ruuanhakijamäärä on kasvanut vielä Hurstin ruokajonoja jyrkemmin.

– Tänä vuonna meillä on ollut 265 000 käyntiä, kun viime vuonna määrä oli noin 160 000, kertoo Myllypuron elintarvikeavun elintarvikejakelusta vastaava Sinikka Backman.

Myös Suomen Punaisen Ristin Oulun-osaston puheenjohtaja Laila Vainio vahvistaa ruuanhakijoiden määrän lisääntyneen osaston ruuanjakelupisteellä Toppila-Centerissä. Hänen mukaansa esimerkiksi myöhästyneille ei aina edes riitä ruokaa jaettavaksi.

Ruoka-avun hakijoiden joukossa on paljon eläkeläisiä, pitkäaikaistyöttömiä ja lapsiperheitä. Backmanin mukaan hakijoissa on näkynyt vuosi vuodelta nuorempia ihmisiä, ja hakijat muodostavat läpileikkauksen koko yhteiskuntaan.

Samaa sanoo Vainiokin.

– Mukana on ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tipahtaneet yhteiskunnan verkoista.

Rahoitus melko vakaalla pohjalla

Ruoka-avun tarjoajilla on välillä ollut vaikeuksia rahoittaa toimintaansa, mutta tällä hetkellä toiminnan jatko näyttää melko vakaalta. Vainio tosin kuvailee Oulun-toiminnan rahoitusta minimaaliseksi.

– Toimimme vapaaehtoispohjalta ja jaamme hävikkiruokaa. Ruokalahjoitukset ovat vähentyneet, kun ruokahävikki tiedostetaan paremmin ja siihen kiinnitetään enemmän huomiota.

Helsingissä kaupungin tuki pitää ruuanjakelun toiminnassa. Myllypuron toimintaan kaupunki on antanut ensi vuodeksi 230 000 euroa, mikä on 50 000 enemmän kuin tänä vuonna. Hursti odottaa vielä kaupungin vahvistusta 130 000 euron tuelle Helsinginkadun-toimipisteen vuokriin.

– Pystytään varmaan ensi vuosi hyvin toimimaan.

Hursti kiittelee myös lahjoittajia, jotka tulivat apuun viime keväänä, kun rahatilanne oli vaikeampi. Silloin lahjoituksia jakeli yksityisten ihmisten ja yritysten lisäksi myös Helsingissä keikkaillut Metallica-yhtye.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi