Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mikromuovia jo syntyessään - tutkijat haluaisivat kieltää glitterin

Jostain se tulee ja jonnekin se menee. Glitter on kaunis turhake.

Glitteriä käytetään koristeena moneen.

Kuusenkoristeesta varisee kultahilettä lattialle. Sieltä pienet kimaltelevat hiukkaset vain häviävät. Paitsi eivät ne oikeasti häviä. Glitter on mikromuovia, joka päätyy helposti luontoon. Koristehilettä on muun muassa joulukorteissa, ja -kukissa, askartelutarvikkeissa, meikeissä, kynsilakoissa, vaatteissa ja maaleissa.

Pieni ja helposti irtoileva muovihippu ei päädy kierrätettävän muovin sekaan. Osa hileistä menee ehkä poltettavan jätteen sekaan, osa kulkeutuu maaperään. Meikkien ja pesuaineiden kautta hileet huuhtoutuvat suoraan viemäriin. Vesistöistä niiden matka jatkuu ravintoketjuun.

Itä-Suomen yliopiston mikromuovitutkija Samuel Hartikainen pitää glitteriä kauniina turhakkeena.

– Se on synteettinen polymeeri, joka sisältää erilaisia lisäaineita, ja on potentiaalinen ekologinen haitta.

Usein mikromuovissa on kyse muovituotteesta, joka on hajonnut pienempiin osiin, esimerkiksi hapertuneesta muovipussista. Glitter on pientä muovijauhoa jo sellaisenaan.

– Tiedämme, että se on mikromuovia. Tässä kohdassa kuluttaja voi tehdä helpon valinnan.

Ei vielä vesistöissä

Mikromuovilla tarkoitetaan läpimitaltaan alle viiden millimetrin kokoisia muovipartikkeleita. Se hajoaa luonnossa vielä pienemmäksi nanomuoviksi, jonka raekoko on alle 0,001 millimetriä.

Hartikainen on kerännyt mikromuovitutkimuksia varten vesinäytteitä järvistä. Niissä hän ei ole törmännyt glitteriin. Toisaalta ei hän ole osannut sitä etsiäkään.

– Ei sitä sellaisenaan ole tullut vastaan, mutta se on varmasti osa mikromuoviongelmaa. Jonnekin se virtaa ja rapistuu. Todennäköisimmät leviämisreitit ovat varmaan hule- ja jätevedet. Vaikea sanoa, mikä sen rooli on isossa kuvassa.

Monet kansainväliset tutkijat ovat sitä mieltä, että glitterhileet pitäisi kieltää. Suomessa siihen ei ole juuri kiinnitetty huomiota. Joensuun ympäristöpäällikkö Jari Leinonen ei osaa sanoa, mihin mahtaa glitter lopulta päätyä eikä sen seuraaminen ole tullut mieleenkään.

– Ei meillä ole jatkuvaa seurantaa kaikille mahdollisille maailman aineille. Eiköhän se pääasiassa näy pölypussissa tai jäteastiassa. En usko, että se viemäriin joutuisi.

Joensuun Veden käyttöpäällikkö Pasi Kakkonen kertoo ettei glitteriä tai muita mikromuoveja huomata valtavissa jätevesimäärissä ellei niitä erikseen analysoida. Ja tällä hetkellä sellaista velvoitetta ei ole.

– Ei niitä silmä näe, laboratorioanalyyseissä mikromuovit näkyy, jos niitä tutkitaan. Meidän ympäristölupa ei vaadi mikromuovianalyysejä. Mielellään ollaan kyllä mukana tutkimuksissa, jos sellaisia järjestetään.

Lajittelukoneet jumissa

Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja kertoo, että joulukorteista irtoavaa glitteriä kertyy postin lajittelukoneisiin niin, että se voi jopa haitata koneen toimintaa. Arvioita glittermääristä ei hänkään osaa sanoa.

– Tottakai sitä kertyy, mutta koneet imuroidaan kerran päivässä ettei haittoja tulisi. Lajittelua helpottaa, jos tällaiset kortit laitetaan kirjekuoreen.

Muovin kulutusta yritetään saada kuriin lainsäädännöllä. Esimerkiksi kosmetiikkateollisuuden poispestävät muovit halutaan kieltää. Myös ekologisempia vaihtoehtoja on enemmän tarjolla. Meikkaamiseen käytetty glitter valmistetaan yleensä pet-muovista. Ekoglitter taas koostuu kasviperäisestä selluloosasta ja se hajoaa noin 90-prosenttisesti. Myynnillisesti se ei ole vielä saavuttanut suurta suosiota.

– Lapsille ja ympäristötietoisille menee ekoa, mutta paljon meikkaaville ei. Tuotteena perinteinen on valitettavasti parempi, glitternisti Tiina Hakala kertoo.

Mikromuovin tutkiminen on vielä alkutekijöissään. On olemassa tuhansia erilaisia polymeereja ja kymmeniä tuhansia niihin liittyviä lisäaineita. Mikromuovilla on myös monia erilaisia reittejä päätyä luontoon.

– Se mitä on tullut ympäristönäytteissä vastaan on yleensä jotain valtamuovia. Erikoisemmat muovihiukkaset, kuten glitter lisäaineineen, saattavat olla ominaispainoltaan muita muovihiukkasia raskaampia ja kulkeutua eri tavalla ympäristössä, Samuel Hartikainen sanoo.

Paljonko hilettä tuotetaan, kulutetaan ja mihin se lopulta menee? Selvä asia on, että pieni hippu ei ainakaan päädy muovikiertoon. Yleensä glitter on osana jotain toista tuotetta, siksi sen tuotantomääriä tai kulutusta on vaikea arvioida. Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä painottaa, että glitter ei ole suomalainen tuote.

– Glitter ei kuulu mitenkään suomalaisen muovituotannon tuotteisiin. Ne on tuotu muualta, eikä me näin ollen seurata sen maahantuontia.

Lotta Loikkanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi