Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sähköisiin resepteihin siirtyminen toi ikävän lieveilmiön: apteekkeja ryöstetään enemmän kuin ennen

Apteekkeja on ryöstetty Suomessa tänä vuonna enemmän kuin kolmena edellisenä vuonna yhteensä. Sähköinen resepti poisti väärennykset. Taustalla on myös päihdeongelmien kasvu.

Apteekkari Harri Ovaskaisen mukaan päihdeongelmien lisääntyminen näkyy päivittäin Jyväskylän keskustassa toimivan apteekin arjessa. Kuva: Agata Anttonen

Apteekkiryöstöt ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun lääkkeiden saaminen reseptejä väärentämällä ei ole enää onnistunut lääkemääräysten muututtua sähköisiksi. Tänä vuonna joulukuun alkuun mennessä poliisin tietoon oli tullut koko maassa 31 apteekkeihin kohdistunutta ryöstöä tai ryöstön yritystä, mikä on enemmän kuin kolmena aiempana vuonna yhteensä.

Ryöstörikosten ohella apteekkeihin tehdään lääkkeiden toivossa myös murtovarkauksia, mutta niiden määrä on pysynyt viime vuodet liki samalla tasolla. Tänä vuonna joulukuun alkuun mennessä varkauksia ja törkeitä varkauksia tuli poliisin tietoon 77.

Turvattomuus apteekeissa kasvanut

Sen sijaan reseptiväärennökset ovat jääneet historiaan. Ennen sähköisiä reseptejä lääkkeiden väärinkäyttäjät tehtailivat reseptiväärennöksiä kasvavalla tahdilla. Vielä reilut kymmenen vuotta sitten Apteekkariliiton tietoon tulleiden väärennysten määrä oli vuosittain lähes 1 500.

Sähköinen resepti otettiin käyttöön vaiheittain siten, että ensimmäinen resepti kirjoitettiin sähköisenä 2010 ja pakolliseksi se tuli kaikissa apteekeissa viime vuoden alusta.

Apteekkariliiton mukaan muuttunut tilanne on lisännyt turvattomuutta apteekeissa. Liitto on järjestänyt jäsenapteekeilleen turvallisuuskoulutusta ja tiedossa on myös, että monet yritykset ovat lisänneet esimerkiksi murtosuojausta.

Lue myös: Apulaisoikeuskansleri kritisoi Omakanta-palvelun 10 vuoden ikärajaa – ei sopusoinnussa lapsen edun kanssa
 
Heli Paananen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi