Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kela ei maksanut lääkekannabiksesta, joka ei sen mukaan edes sovi masennukseen – KHO:n mukaan päätös oli oikea

Lääkäri oli määrännyt päihderiippuvuudesta aiemmin kärsineelle potilaalle lääkekannabista masennukseen, vaikka se Kelan mukaan aiheuttaa masennusta.

Päihderiippuvuudesta kärsinyt ei saanut Kelalta tukea lääkekannabikseen. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan päätös oli oikea. Kuva: Colourbox

Kelan mukaan lääketieteellinen tutkimusnäyttö ei tue kannabisvalmisteiden käyttöä masennus- tai ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Sen sijaan kannabiksen käyttöön liittyy lisääntynyt masennus- ja psykoosisairausriski, ja käyttö altistaa riippuvuudelle.

Kannabisvalmisteet eivät siksi ole hyvän hoitokäytännön mukaista hoitoa masennus- tai ahdistuneisuushäiriöihin.

Korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n mukaan Kelan ei tarvitse antaa perustoimeentulotukea sellaisiin lääkemenoihin, joissa lääkkeet on määrätty vastoin yleisesti hyväksyttyä hoitokäytäntöä.

Asiassa ei ole merkitystä pelkästään sillä, onko lääkemääräyksen antanut yksityislääkäri vai julkisen terveydenhuollon lääkäri.

Hallinto-oikeus oli toista mieltä

KHO:n mukaan Kelalla oli oikeus olla maksamatta perustoimeentulotukea hakeneelle henkilölle hänen vaatimiaan noin 950 euron kuukausittaisia menoja lääkekannabiksesta siitä huolimatta, että hakijalla oli lääkärin kirjoittama resepti kannabikselle.

KHO kumosi siten Itä-Suomen hallinto-oikeuden antaman päätöksen, jossa hallinto-oikeus oli vaatinut Kelaa käsittelemään henkilön toimeentulopäätöksen uudestaan niin, että siinä otetaan lääkemenot huomioon.

Asiasta valittanut henkilö oli hakenut ensin yksityisen nettipalvelun kautta psykiatrian erikoislääkärin lausunnon, jossa puollettiin lääkekannabiksen käyttöä hänelle masennuksen hoitoon.

Kaupungin päihdeklinikan lääkärin lausunnon mukaan henkilö oli ollut sitä ennen A-klinikalla asiakkaana alkoholi- ja lääkeriippuvuuksien takia. Hän oli vieroittautunut niistä ja hänellä oli diagnosoitu lisäksi ahdistuneisuus- ja persoonallisuushäiriöt.

Henkilö oli sitten hakeutunut pitkäaikaiseen psykoterapiaan vakavan masennuksen vuoksi ja vaatinut lääkekannabista käyttöönsä. Hän oli saanut Fimealta luvan lääkekannabikseen.

Kuopion yliopistollinen sairaala oli pyynnöstä antanut lausunnon, että masennuksen hoitoon kannabiksella tulisi suhtautua varauksella. Varsinkin kun kyse oli päihdeongelmaisesta henkilöstä, kannabiksen käyttö vaikutti KYS:istä varsin kyseenalaiselta.

Kyseessä vieroitusoireet

Tänä vuonna lääkäriaseman psykiatri oli kirjoittanut henkilölle tämän toivomia kannabisvalmisteita masennusoireiluun. Henkilö oli uhannut muun muassa tappaa itsensä, jos ei saa kannabista, jonka saamisen hän kertoi kohentavan oloaan ja estävän oireilua.

Kela ei kuitenkaan suostunut maksamaan 950 euroa kuukaudessa.

Kelan keräämän asiantuntijatiedon mukaan näytti siltä, että henkilö oli kannabishoidon taukojen aikana saanut vieroitusoireita eikä jonkin kannabiksella hoidettavan sairauden pahenemisvaiheita. Kaiken kaikkiaan kannabishoito näytti henkilö päihde- ja riippuvuusalttiuden takia jopa vaaralliselta.

Merkittävä päätös

Kovia väitteitä

Yhden myyntiluvan saaneen lääkekannabisvalmisteen on todettu auttavan osan MS-potilaista oireisiin. Lisäksi neljä erityislupavalmistetta on kokeellisessa käytössä.

Osa lääkekannabista haluavista väittää valmisteiden olevan välttämättömiä heille masennuksen, ahdistuksen tai kipujen hoitoon. Kela muistutti selvityksessään, että kannabis aiheuttaa riippuvuutta ja vieroitusoireita eikä lääkekannabista tulisi määrätä päihdeongelmaiselle potilaalle.

Uusimman asiantuntijalausunnon mukaan lääkekannabisvalmisteilla ei ole lääketieteellisesti uskottavaa roolia masennuksen hoidossa ja ajatus kannabisvalmisteiden käytöstä depressioon on hyvin epäuskottava.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi