Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valtioneuvoston kanslia vastaa Uutissuomalaisen työilmapiiriuutiseen: Häirintää kokeneita vain 12

Valtiosihteeri Paula Lehtomäen mukaan VNK on tehnyt jo paljon työilmapiirin parantamiseksi ja jatkaa ponnisteluja.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäen mielestä asioihin puuttumista vaikeuttaa, jos ne tuodaan esiin nimettöminä. Kuva: Saarenpää Sami

Valtioneuvoston kansliassa (VNK) on tehty toimenpiteitä silloin, kun on ilmennyt ongelmia työilmapiirissä, sanoo ministeriön korkein virkamies, valtiosihteeri Paula Lehtomäki Uutissuomalaiselle.

– On valitettavaa, jos ne eivät ole kaikissa tapauksissa ja kaikilta osin auttaneet. On kuitenkin hyvä muistaa, että barometri ja Uutissuomalaisen kysely ovat asiakirjoja, joissa asiat tuodaan esiin nimettöminä. Jos näin isossa organisaatiossa keskustellaan vain nimettömänä, se vaikeuttaa puuttumista.

Uutissuomalainen kertoi tänään, että osa VNK:n työntekijöistä kokee työilmapiirin huonoksi. Huonosta ilmapiiristä kärsivät kertovat muun muassa kiusaamisesta ja johtamisongelmista.

Yksi Uutissuomalaisen lähteistä oli henkilöstölle tehty kysely.

VNK epäilee Uutissuomalaisen kyselyä valikoiduksi

Valtioneuvoston kanslia (VNK) on julkaissut tänään myös oman vastauksen Uutissuomalaisen uutiseen.

Vastauksesta saattaa saada kuvan, että Uutissuomalaisen kysely olisi lähetetty valikoidusti vain 63 työntekijälle, vaikka VNK:lla on 600 työntekijää. Kuten alkuperäisessä jutussa kerrotaan, kysely lähetettiin yli 500 ihmiselle eli noin 87 prosentille VNK:n henkilöstöstä.

Osoitteet poimittiin VNK:n henkilöstön yhteystietolistalta. Kyselyä ei lähetetty niille, jotka vaikuttivat olevan esimiesasemassa, koska tarkoituksena oli selvittää erityisesti rivityöntekijöiden tuntoja.

Suurin osa kyselyn saaneista työskentelee valtioneuvoston hallinto-osastolla, kuten suurin osa koko VNK:n työntekijöistäkin. Linkkiä lähetettiin sattumanvaraisesti myös muille osastoille.

Kysely toimi muiden lähteiden tukena

Yksi syy avovastausten pyytämiseen oli parin Uutissuomalaiseen yhteydessä olleen virkamiehen epäily, että VMBaron avovastauksissa kerrottaisiin huonosta kohtelusta.

Väite ei Uutissuomalaisen haastattelemien johtajien mukaan pidä paikkaansa.

Uutissuomalainen ei saanut kummallekaan väitteelle vahvistusta, koska VMBaro ja erityisesti sen avovastaukset on ministeriössä linjattu sisäiseksi asiakirjaksi.

Tässä tilanteessa oma kysely katsottiin hyväksi tueksi muille lähteille.

Koska osa VMBaron tuloksista oli tullut Uutissuomalaisen tietoon muuta kautta, oman kyselyn tarkoitus ei ollut ensisijaisesti kartoittaa ongelmien laajuutta vaan sitä, tulisiko avovastauksiin sellaisia kertomuksia kuin asiasta vinkanneet virkamiehet epäilivät vai ei. Siksi omaa kyselyä ei katsottu olevan välttämätöntä lähettää jokaiselle VNK:n työntekijälle.

Tämäntyyppisissä kyselyissä on joka tapauksessa tyypillistä, että otannasta huolimatta niihin vastaavat etupäässä ihmiset, joilla on aiheesta sanottavaa.

42 tullut kohdelluksi epäasiallisesti

Kuten Uutissuomalaisen jutussa kerrottiin, VNK:n omassa VMBaro-työtyytyväisyyskyselyssä epäasiallista käytöstä kertoi kokeneensa 10 prosenttia vastaajista ja kiusaamista 3 prosenttia.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteessa todetaan, että 10 prosenttia tarkoittaa 42:ta ihmistä ja 3 prosenttia 12:ta. Epäasiallista käytöstä tai häirintää havainneita on suurempi joukko.

Valtioneuvoston kanslia kertoo tiedotteessaan, että tulokset ovat samalla tasolla muiden ministeriöiden kanssa ja alemmalla tasolla kuin valtiolla keskimäärin.

"Johto on henkilöstön käytettävissä"

Paula Lehtomäen mukaan virkamiesjohdolla on käsitys työilmapiiristä esimerkiksi VMBaro-työtyytyväisyyskyselyn ansiosta.

– Sen tuloksia käsitellään kanslian johtoryhmässä. Keskustelemme aina johtoryhmässä siitä, että maksimaalinen työhyvinvointi on ilmiselvä tavoitteemme.

Tänä vuonna työilmapiiriä on Paula Lehtomäen mukaan pyritty parantamaan muun muassa kouluttamalla kaikki valtioneuvoston esimiehet varhaisen tuen toimintamallin käyttöön.

– Johto on tässä talossa henkilöstön käytettävissä erityisesti silloin, jos näin olennainen asia kuin työhyvinvointi on vaarassa.

– Totta kai jatkamme ponnisteluja sen eteen, että kaikki työntekijämme voisivat mahdollisimman hyvin. Tämä on tietysti iso yhteisö, joten täydelliseen suoritukseen pyrkiminen vie varmasti aikaa.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi